Canada se asteapta ca Marea Britanie sa fie parte acordul de liber schimb comercial CETA, semnat intre Canada si Uniunea Europeana, si este dispusa sa lucreze cu Marea Britanie pentru a stabili cum va functiona sistemul dupa Brexit, a declarat miercuri ministrul de Finante Bill Morneau pentru radio BBC, potrivit Reuters.

Tusk, Trudeau si JunckerFoto: Captura YouTube

Totodata, ministrul a aparat acordul de liber schimb comercial NAFTA, cu Statele Unite ale Americii si Mexic, acord criticat de presedintele ales al SUA Donald Trump, si l-a sustinut pe Guvernatorul Bancii Angliei, economistul canadian Mark Carney, care a fost presat de politicienii pro-Brexit.

"Ne asteptam ca Marea Britanie sa ratifice acordul CETA si sa fie parte din acordul cu Canada", a declarat Morneau.

Marea Britanie a votat sa paraseasca Uniunea Europeana iar negocierile asupra conditiilor in care va parasi uniunea si relatia sa viitoare cu aceasta ar urma sa inceapa anul viitor.

Intrebat daca acordul CETA va rezulta automat intr-un acord de liber schimb Canada - Marea Britanie, care isi va pastra teremenii dupa Brexit, Morneau a raspuns:

"Vom respecta acordul pe care Marea Britanie il are cu Europa (...) si suntem gata sa lucram impreuna ce el se incheie".

In calitate de membru al UE, Marea Britanie nu are dreptul de a negocia acorduri comerciale separate cu parti terte.