Fostul consilier judetean Maria Lili Schutz, aflata in inchisoare pentru fraudarea societatilor Orser si Sere Codlea, a fost condamnata, marti, la sapte ani de inchisoare de catre magistratii Tribunalului Dolj, pentru ilegalitati in cheltuirea fondurilor europene, anunta News.ro. Decizia instantei nu este definitiva.

Doljeanca Maria Lili Schutz, aflata in spatele gratiilor pentru falimentarea Serelor Codlea si societatii Orser, a primit o noua condamnare, magistratii Tribunalului Dolj stabilind ca aceasta trebuie sa ispaseasca alti sapte ani de inchisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Completul de judecata a contopit cele doua condamnari, rezultand o pedeapsa de 13 ani si opt luni de inchisoare.

Femeia de afaceri a fost trimisa in judecata de catre procurorii DNA Craiova in anul 2014, alaturi de aceasta fiind cercetate alte trei persoane, ele fiind condamnate la pedepse cuprinse intre trei ani de inchisoare cu suspendare si trei ani de inchisoare cu executare.

Conform procurorilor DNA - Structura Teritoriala Craiova, Maria Lili Schutz a obtinut, in anul 2008, in mod ilegal, fonduri de la APIA.

In cursul anului 2008, inculpata Schutz Maria l-a determinat, cu intentie, pe inculpatul Badoi Ionica sa semneze, in calitate de administrator al S.C. IZAMAR S.R.L., cererea de plata pe suprafata si declaratiile de suprafata aferente, pe care ulterior le-a inregistrat si depus la APIA - Centrul Judetean Dolj, cunoscand ca acestea nu reflectau realitatea. Cu ajutorul finei sale, Mihaela Bunciu si al lui Cercel, ambii functionari APIA Dolj, S.C. IZAMAR S.R.L. a obtinut ilegal fonduri europene in suma de 919.473,61 lei (echivalentul a 274.953 euro), din care 655.377,82 lei (echivalentul a 195.980 euro) a reprezentat plata SAPS - FEGA, iar 264.095,79 lei (echivalentul a 78.973 euro) a reprezentat o plata FEADR.

Instanta a decis recuperarea de la cei patru a sumei de 1.056.715, 16 lei, considerat a fi prejudiciu, dar si cate 10.000 lei cheltuieli de judecata. prejudiciul creat, dar si cate 10.000 lei cheltuieli judiciare.

In toamna anului trecut, Maria Schutz, fost manager al serelor Oradea si Codlea, a fost condamnata definitiv la zece ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa.