"Apelul catre parlamentari" din urma cu o luna, prin care Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu cerea parlamentarilor sa nu mai voteze cererile DNA "a adus atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, cu consecinta subminarii credibilitatii justitiei ca sistem", afirma Consiliul Superior al Magistraturii.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Tariceanu a facut pe 16 octombrie, pe site-ul oficial al Senatului, un "Apel catre Parlamentari" prin care le cere sa nu se mai pronunte in vreun fel pe cererile venite de la Directia Anticoruptie.

"Este binecunoscuta pozitia mea potrivit careia DNA nu mai slujeste de mult Justitia, ci, in spatele paravanului luptei necesare si legitime cu coruptia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijeaza pe cai oculte activitatea acestei institutii", spunea atunci presedintele Senatului.

Comunicatul de marti al CSM:

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la solicitarea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin "Apelul catre parlamentari", asumat institutional prin publicarea pe pagina oficiala de internet a Parlamentului Romaniei www.parlament.ro, presedintele Senatului isi manifesta neincrederea asupra felului in care DNA isi desfasoara activitatea, lansand grave acuzatii la adresa structurii anticoruptie, in sensul ca aceasta actioneaza abuziv, urmarind eliminarea unor politicieni din cursa electorala.

In acest context, dl. senator a solicitat parlamentarilor din ambele camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel, pana la finalul legislaturii, asupra cererilor formulate de procurorii DNA in cadrul unor dosare penale.

Mai mult, in cadrul emisiunii "24/7" difuzata de postul TV Digi 24 HD, dl. Tariceanu a afirmat ca DNA, prin procurorul sef, si-a fixat ca tinta anchetarea in exclusivitate a membrilor Parlamentului, singura institutie democratica a statului, in scopul unei selectii - anterioare votului cetatenilor - a politicienilor angrenati in cursa electorala.

In acest scop, a afirmat demnitarul, procurorii instrumenteaza cauzele penale in care sunt implicati politicieni intr-o maniera discretionara, cu incalcarea dispozitiilor legale.

Inspectorii judiciari au constatat ca solicitarea si afirmatiile publice ale dlui. Tariceanu au depasit limitele admisibile ale discursului politic, fiind de natura a crea in constiinta publica, in mod artificial, serioase suspiciuni cu privire la independenta, impartialitatea si probitatea profesionala a procurorilor DNA, dar si a sistemului judiciar in ansamblul sau.

Prin afirmatiile sale, fara argumente plauzibile, demnitarul acrediteaza ideea ca procurorii DNA instrumenteaza dosarele penale in mod tendentios si preferential, aflandu-se la discretia unor persoane cu functii de conducere care actioneaza nelegal in scopul realizarii unor interese de natura politica.

Publicarea "Apelului catre parlamentari" pe pagina de internet oficiala a Parlamentului si promovarea mediatica subsecventa a mesajului transmis de catre un demnitar de rang inalt, respectiv presedintele Senatului Romaniei, sunt actiuni care, la nivelul opiniei publice, creeaza impresia de subordonare intre puterile statului, aducandu-se atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta decredibilizarii si afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor."