Un grup de 30 de persoane, format din 20 de copii si 10 adulti, este evacuat pe jos, duminica, din statiunea Parang, cu ajutorul salvamontistilor si jandarmilor montani, dupa ce a nins foarte mult, iar accesul spre zona turistica s-a blocat din cauza zapezii, care depaseste 80 de centimetri, si a vantului puternic, transmite Agerpres.

Initial, s-a decis ca operatiunea sa se desfasoare cu ajutorul telescaunului care face legatura intre statiune si Petrosani, dar intreruperile dese ale energiei electrice au schimbat planurile echipelor de salvare care au hotarat ca grupul sa plece pe jos spre Cabana Rusu, a declarat seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

''Copiii si ceilalti turisti nu mai pot fi coborati din statiunea Parang cu telescaunul, pentru ca energia electrica se intrerupe. Grupul va cobori pe jos, ajutat de echipele de salvamontisti si jandarmi montani. Vom avea echipe de salvatori in fata si la spatele grupului care va cobori in coloana'', a spus Bodean.

Actiunea este ingreunata de stratul de zapada si de vant, apreciindu-se ca cei aproximativ 3 kilometri vor fi parcursi in siguranta pana la caderea serii.

''Grupul a ajuns la un punct intermediar alaturi de jandarmii montani si salvamontisti. Actiunea se desfasoara in conditii bune. Pe drum vor fi intampinati de un ATV si de alte mijloace de transport. Problema cea mai mare o pune vantul'', a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, maior Nicolae Raducu.

Cei 30 de copii si adulti vor fi intampinati la Cabana Rusu cu ceai cald, dar si de o ambulanta SMURD, pregatita sa acorde primul ajutor in caz de nevoie.

In statiunea Parang se aflau duminica 20 de copii care participau la o tabara de nutritie. Ei ar fi trebuit sa ajunga acasa in cursul zilei, dar ninsoarea de 80 de centimetri si viscolul au blocat orice cale de acces spre statiune. La cabanele din statiune se mai aflau si turisti care au urcat cu masinile, dar apoi nu au mai putut cobori in Petrosani din cauza drumului acoperit cu zapada.