Primul dintre cele sase clopote de la Catedrala Mantuirii Neamului si cel mai mare, avand 25 de tone, 3,3 metri inaltime si tot atatia metri in latime, care va avea o viata de peste 400 de ani, a fost turnat la Innsbruck, in Austria, a declarat duminica parintele Nicolae Cringasu, consilier patriarhal.

Catedrala Mantuirii Neamului - machetaFoto: Patriarhia Romana

"Primul dintre cele sase clopote ale Catedralei Mantuirii Neamului a fost turnat la Innsbruck, in Austria si cantareste 25 de tone. Clopotul ce va rasuna din turla Catedralei Nationale a fost turnat vineri, 11 noiembrie 2016, cu implicarea a trei generatii de ingineri metalurgisti. A fost o zi de apogeu in pregatirea si turnarea celui mai mare dintre clopotele Catedralei Mantuirii Neamului. Este o lucrare de specialitate inalta in ingineria metalelor. Acest moment a avut pentru noi o semnificatie duhovniceasca deosebita, data fiind semnificatia clopotelor binecunoscuta tuturor crestinilor. De asemenea, am oficiat si o slujba specifica momentului", a spus parintele Nicolae Cringasu, citat de News.ro.

Dupa procesul de racire, care va dura trei saptamani, clopotul va fi scos din matrice si va fi acordat pe nota Do.

"Executat din bronz, clopotul va avea un sunet pur, conferit atat de calitatea materialelor, cat si de tehnica folosita. Masurand 3,3 metri inaltime, 3,3 metri latime si 25 de tone, clopotul turnat in data de 11 noiembrie este cel mai mare dintre cele sase clopote ale Catedralei Mantuirii Neamului. Clopotele turnate la Innsbruck, in Austria, au o garantie de 15 ani si o viata apreciata la peste 400 de ani", a precizat consilierul patriarhal de la Sectorul monumente si constructii bisericesti.