Centrul Infotrafic anunta ca in mai multe judete din tara se circula in conditii de iarna, din cauza ninsorii si a vantului puternic, scrie Mediafax. Circulatia rutiera in judetul Suceava, in special in zona de munte, se desfasoara ingreunat din cauza ninsorilor, iar in zona Pasului Mestecanis pe DN 17 circulatia autovehiculelor grele a fost oprita o jumatate de ora pentru ca utilajele de deszapezire sa intervina.

viscolFoto: HotNews / DP

UPDATE 11.05: Circulatie ingreunata in Bistrita-Nasaud din cauza viscolului, Pasul Tihuta blocat temporar

Circulatia pe Drumul National 17, in Pasul Tihuta, care face legatura intre Transilvania si Moldova, se desfasoara cu dificultate din cauza zapezii, dar si a viscoului puternic, blocaje fiind inregistrate la urcarea in Pasul Tihuta dinspre Moldova.

Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud (CJSU), plt. maj. Marius Rus, a declarat duminica pentru Mediafax ca circulatia este deschisa pe toate drumurile din judetul Bistrita-Nasaud, insa se circula in conditii de iarna.

"In Pasul Tihuta incepand de sambata noaptea si pana la ora 10.00 au actionat sapte utilaje de deszapezire care au folosit o suta de tone de material antiderapant. In aceasta zona circulatia se desfasoara cu dificultate deoarece ninge viscolit, iar vantul puternic reaseaza zapada in spatele utilajelor de deszapezire, la cateva secunde dupa ce acestea au trecut. La urcarea in Pasul Tihuta exista echipaje ale Serviciului Politiei Rutiere Bistrita care monitorizeaza situatia traficului si opresc toate autovehiculele mari pentru a le solicita sa-si monteze lanturi. De asemenea, autoturismele mici sunt oprite si ele pentru a li se solicita sa aiba anvelope de iarna montate", a spus purtatorul de cuvant al CJSU Bistrita-Nasaud.

In Pasul Tihuta, pana la granita cu judetul Suceava, cele sapte utilaje folosite de Sectia de Drumuri Nationale Bistrita fac fata cu greu viscolului puternic, insa circulatia este deschisa.

Problemele se inregistreaza la urcarea dinspre judetul Suceava spre Pasul Tihuta, unde actioneaza doar doua utilaje. In aceasta zona circulatia se desfasoara cu dificultate, existand blocaje temporare.

In Bistrita-Nasaud, alte doua utilaje de deszapezire actioneaza pe Drumul National 17D care leaga Bistrita de judetul Maramures si au folosit zece tone de material antiderapant.

Drumul National 15A Bistrita - Mures este deszapezit de un singur utilaj, care a folosit zece tone de material antiderapant.

"Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda celor care vor sa porneasca la drum sa aiba masinile echipate pentru sezonul rece, cu anvelope de iarna, lanturi si sa verifice ca incalzirea autoturismului sa functioneze in parametri normali", a afirmat purtatorul de cuvant al CJSU BN.

In Pasul Tihuta stratul de zapada masoara 15 centimetri, iar temperaturile au coborat pana la -5 grade Celsius.

Se circula in conditii de iarna

"In judetul Covasna ninge abundent in Pasul Oituz, pe DN11, intre km 79 - 89. Se actioneaza cu utilaje de deszapezire. In judetul Suceava, trafigul greu este restrictionat pe DN17 intre Vatra Dornei si Campulung pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze. In judetul Maramures, se circula mai ingreunat din cauza ninsorii pe DN1C, intre localitatile Valea Chioarului si Mesteacan, pe DN18 intre localitatile Baia Sprie si Sighetu Marmatiei, si pe DN19, in zona Pasului Huta. Se actioneaza cu utilaje de deszapezire. In conditii de iarna se circula si in judetul Sibiu, insa mai ingreunat (viteza redusa, aprox.40 km/h) se circula pe DN14 intre Sibiu si Medias si pe DN14A, intre Medias si Blajel", anunta Centrul Infotrafic.

In judetul Cluj, pe DN1-E60, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri la km 506, dupa ce circulatia a fost intrerupta dimineata din cauza a doua autocamioane care au derapat. Si in aceasta zona ninge. Pe autostrada A3 Turda - Gilau se semnaleaza ninsoare slaba, insa carosabilul este negru iar valorile de trafic sunt reduse, informeaza politistii.

In judetul Gorj, pe DN67C Novaci - Ranca, intre km 22 si 34, pe carosabil s-a depus un strat subtire de zpada (1 cm). Se actioneaza cu doua utilaje de deszapezire si impratiere a materialului antiderapant.vPe DN66 Bumbesti Jiu - Petrosani, se semnaleaza precipitatii sub forma de lapovita.

"Pe autostrada A2 Bucuresti - Constanta carosabilul este uscat, insa se circula in conditii de vant puternic, iar pe A1 Bucuresti - Pitesti traficul rutier intre km 49 si 120 se desfasoara in conditii de ploaie si vant puternic. In conditii similare (ploaie si vant puternic) se circula si pe A3 Bucuresti - Ploiesti", anunta Infotrafic.

Trafic ingreunat din cauza ninsorilor in judetul Suceava

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat pentru Mediafax ca de dimineata, din cauza ninsorilor, TIR-urile au circulat cu viteza mica dinspre Vatra Dornei spre Pasul Mestecanis, iar in jurul orei 7.30 circulatia pentru autovehiculele grele pe tronsonul dinspre Vatra Dornei spre Mestecanis s-a intrerupt, pentru jumatate de ora, pentru ca utilajele de deszapezire sa intervina.

El a spus ca, ulterior, aceeasi masura a fost luata si pentru tronsonul dinspre Mestecanis spre Campulung Moldovenesc.

Potrivit prefectului, in zona actioneaza 11 utilaje de deszapezire si urmeaza ca numarul acestora sa fie suplimentat cu alte patru.

Harasim a subliniat ca TIR-urile care au circulat in zona erau echipate corespunzator pentru trafic in conditii de iarna.

Totodata, se actioneaza si pe drumurile judetene.

Prefectul a afirmat ca stratul nou de zapada depus este, in medie, de sase centimetri.