Sistemul de bruiaj al telefoanelor mobile in inchisori nu a fost implementat, desi in primavara lui 2014 se spunea ca va fi pus in functiune la inceputul lui 2015, prima licitatia pentru achizitia aparaturii si a serviciilor fiind anulata pe motiv ca cei inscrisi nu respectau cerintele ANP, relateaza Mediafax.

In primavara anului 2014, directorul de atunci al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Catalin Bejan, declara ca sistemul de bruiere a telefoanelor mobile ar putea fi achizitionat si pus in functiune la inceputul anului 2015.

La mai bine de doi ani de la acest anunt, unul dintre actualii adjuncti ai ANP, Dan Halchin, a declarat ca sistemul nu a fost implementat inca, participantii la prima licitatie nerespectand cerintele.

"A fost organizata a doua licitatie in acest caz. Primul ciclu al licitatiei a picat, urmare a unor deficiente tehnice iar acum licitatia s-a reluat si e in faza deschiderii ofertelor.", a sustinut, vineri, adjunctul ANP, Dan Halchin.

Potrivit sursei citate, in urmatoarele saptamani vom afla daca proiectul va merge mai departe. Acesta sustine ca s-a decis reluarea procedurii dupa ce firmele inscrise initial nu au respectat prevederile caietelor de sarcini, din punct de vedere al dotarilor si tipul de servicii oferite.

Reprezentanti ai ANP au declarat ca tehnica pusa la dispozitie, la prima licitatie, nu corespundea cerintelor ANP. Concret, ANP vrea in acest caz un sistem apt sa recunoasca si sa identifice singur apelurile date, fara a fi nevoie de monitorizare umana. Potrivit surselor citate, se doreste ca in momentul initierii unui apel din loc nepermis sistemul sa fie apt sa identifice semnalul, sa-l izoleze si sa bruieze iar concomitent sa emita alerta la centru.

Potrivit ANP, in anul 2015 au fost gasite 4.554 telefoane mobile la detinuti, mai putine fata de anul 2014, atunci cand au fost descoperite 6.549 de telefoane mobile.