Muzician canadian Leonard Cohen, poet melancolic si simbol al unei generatii prin vocea lui profunda, a murit la varsta de 82 de ani, au anuntat joi apropiatii sai, potrivit presei internationale.

Leonard Cohen - Bucuresti, 2012Foto: Bety Blagu / HotNews.ro

"Cu profunda tristete anuntam de decesul poetului, compozitorului si artistului legendar Leonard Cohen", a scris agentul sau pe pagina de Facebook a muzicianului.

"Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici si respectati din lumea muzicii", adauga acesta, anuntand o ceremonie in Los Angeles, California (sud-vestul SUA), "la o data ulterioara".

"Familia cere sa-i respecteam intimitatea in perioada de doliu", a adaugat declaratia. Leonard Cohen a trait in Los Angeles.

El si-a sarbatorit in data de 21 septembrie, a 82 a aniversare cu lansarea unui nou album cu cantece care fac referire la moarte, singuratate.

Cu vocea lui grava, mereu soptita, Leonard Cohen se intreba in "You Want It Darker", al 14-lea sau album, despre natura omului si despre un Dumnezeu atotputernic.

"Intentionez sa fiu nemuritor"

"Am spus recent ca sunt gata sa mor si cred ca am exagerat. Tot timpul m-am autoironizat. Intentionez sa fiu nemuritor.", a declarat artistul la o sesiune de auditie pentru noul sau album, in Los Angeles, in seara de 13 octombrie.

Nascut la 21 septembrie 1934 intr-o familie de evrei bogata in Montreal (Canada), Leonard Cohen a scris unele dintre cele mai emotionante imnuri ale ultimelor decenii.

Mai multe generatii au fredonat si au dansat pe melodiile sale cele mai faimoase. "Suzanne" si "So Long Marianne" ilustand, in 1967, o prima colectie de cantece marcate de nefericire si durere de inima.

Urmatorul sau album, doi ani mai tarziu, este marcat de influente country, cu "Bird on Wire" - unul dintre cele mai mari hituri, preluate de multi artisti ca Johnny Cash si Joe Cocker - dar, si de cantece mai triste. "The Partisan" si "Seems so long ago, Nancy" reflecta aceasta intristare.

"Muzica lui Leonard Cohen a fost ca a nimanui altcuiva", l-a omagiat pe Twitter Justin Trudeau, originar din Montreal, Canada, precum Cohen.

"Canada si lumea toata plange plecarea lui", a spus prim-ministrul canadian.