Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, apreciaza ca cele sase parcari de tip park & ride prevazute de Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) ar putea fi realizate peste un an si jumatate, in conditiile in care in scurt timp PMUD urmeaza sa fie supus votului Consiliului General al Capitalei, potrivit Agerpres.

"Dupa votarea PMUD, se va organiza licitatia. (...) Eu cred ca intr-un an, un an si jumatate, vor fi gata aceste parcari, pentru ca eu am gasit la Primaria Capitalei o singura parcare inceputa din cele sase din PMUD, Iancului-Pantelimon, dar acolo iarasi a fost o greseala din start, pentru ca s-a dorit construirea unei parcari duble, si subterane, si supraterane. Si-au dat seama ca afecteaza zona, pentru ca acolo este si linie de tramvai si afecteaza structura locuintelor din zona. S-au oprit, acum s-a astupat groapa, practic, si se incepe construirea doar a unei parcari supraterane. Deci este o greseala din start. Am gasit, din pacate, acest proiect in acest stadiu. Este si de ras, si de plans", a spus edilul general, joi seara, la B1Tv.

Gabriela Firea a reiterat ca modelul ei de administratie publica locala este cel vienez, in conditiile in care capitala Austriei a fost declarata pe plan european ca fiind "cea mai prietenoasa cu cetatenii". Primarul general a mentionat ca in cazul Vienei, traficul a fost ameliorat datorita centurii Capitalei, dar si existentei parcarilor de tip park and ride destinate masinilor care vin din zona limitrofa.

"Avem sase astfel de parcari (de tip park and ride, n.r.) care vor fi construite. In scurt timp vom vota in Consiliul General Planul de Mobilitate Urbana Durabila, care contine aceste sase parcari la intrarea in Capitala, dar daca un cetatean din judetul Ilfov lasa masina in parcarea de la intrarea din Capitala, trebuie sa ii oferim conditii de transport public ieftin, la standarde inalte de calitate (...) un mijloc de transport rapid, care sa vina la intervale scurte de timp", a spus ea.

Primarul general a adaugat ca in judetul Ilfov sunt 385.000 de locuitori, iar jumatate dintre ei tranziteaza Capitala in fiecare zi. In acest sens, edilul a declarat ca daca ar exista o centura a Bucurestiului, asa cum are orice capitala europeana, traficul ar fi mult mai aerisit.

"Acest an, din pacate - si nu este o critica de dragul criticii - nu a insemnat un progres din partea Guvernului pentru realizarea centurii Capitalei. (Mai au de lucrat, n.r.) enorm. Si corespondenta cu autoritatile de la Bruxelles, din pacate, din ce m-am interesat, este destul de precara, iar faptul ca vina se arunca, de asemenea, pe licitatia ingreunata, pe contestatii, nu cred ca ii multumeste pe cetateni, pentru ca ei vor un lucru simplu: Capitala sa aiba centura. Deci Guvernul trebuie sa faca centura Capitalei, pentru ca Ministerul Transporturilor este in subordinea Guvernului", a declarat Firea

Ea a mai precizat ca din cele o mie de autobuze ale RATB achizitionate in urma cu zece ani, jumatate ar trebui sa fie scoase din uz. Firea a mentionat ca PMB este la finalul realizarii caietului de sarcini pentru achizitionarea altor 500 de autobuze.

"A durat putin mai mult pentru ca am vrut ca aceasta licitatie sa fie extrem de corecta, transparenta, sa nu contina anumite elemente care sa restranga numarul de participanti, pentru ca eu consider ca daca exista mult mai multe companii care vor participa la aceasta licitatie, este in interesul bucurestenilor", a mai spus primarul general.