PSD a depus la Senat un proiect de modificare a Legii referendumului, pentru organizarea referendumului de revizuire a Constitutiei

de I.C., I.R.     HotNews.ro
Joi, 10 noiembrie 2016, 21:48 Actualitate | Esenţial


La aproape o saptamana dupa ce Titus Corlatean si Ovidiu Dontu au depus un proiect pentru organizarea si desfasurarea unui referendum national, Dontu si alti doi senatori social-democrati au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a Legii referendumului. Potrivit proiectului de lege, dupa adoptarea de catre camera Deputatilor si Senat a unui proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, acesta se publica in aceeasi zi in Monitorul Oficial, iar cetatenii sunt chemati la vot in cadrul unui referendum organizat in ultima duminica din intervalul de 30 zile prevazut in Constitutie. Guvernul are obligatia de a aduce la cunostinta publica data desfasurarii. Initiatorii solicita aprobarea in regim de urgenta.

Proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost initiat de senatorii PSD Serban Nicolae, Augustin-Constantin Mitu si Ovidiu-Liviu Dontu, relateaza Digi24.

Nicolae, autorul proiectului, a precizat pentru HotNews.ro ca si-a anuntat intentia de a depune proiectul si ca nu a stiut ca a mai fost depus unul similar. Diferenta fata de cel depus cu o saptamana inainte este ca acesta modifica art. 6 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului in asa fel incat sa se aplice si referendumurilor viitoare:

"Initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt supuse dispozitiile prevazute la art. 73 alin. (1) si (2), 150 si 151 din Constitutia Romaniei si prezentei legi."

Potrivit senatorului PSD, care candideaza pentru un nou mandat in Bucuresti pe pozitia a doua pe lista, acest proiect va trece prin parlament in urmatorul legislativ.

Amintim ca parlamentarii sunt in vacanta pentru campania electorala pentru alegerile din 11 decembrie. Liviu Dragnea a declarat joi seara ca doreste organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei nu mai tarziu de primavara viitoare, repetand faptul ca nu doreste organizarea acestuia odata cu alegerile parlamentare.

Ce prevede proiectul
 • "Dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor si de catre Senat, proiectul legii constitutionale se publica, in aceeasi zi, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
 • "Dupa adoptarea proiectului legii constitutionale, cetatenii Romaniei sunt chemati sa -si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutie."
 • "Dupa adoptarea proiectului legii constitutionale, Guvernul aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, data referendumului national."
 • "Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta din bugetul de stat."
Pentru validarea referendumului se mentine pragul introdus in 2013, de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Revizuirea Constitutiei se considera a fi aprobata daca majoritatea voturilor valabil exprimate au stampilat raspunsul "da" la intrebarea "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?".

Initiatorii arata in expunerea de motive ca proiectul de lege ar fi fost intocmit "pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor initiativelor de revizuire a Constitutiei", iar modificarile ar urma sa se aplice "incepand cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la initiativa cetateneasca ce se afla pe rolul Parlamentului", referindu-se aici la initiativa cetateneasca ce vizeaza modificarea art. 48, alin. 1 din Constitutie, prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2159 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Vai de capul nostru daca Corlatean guitza (Joi, 10 noiembrie 2016, 22:09)

  Clop [utilizator]

  Titus Corlatean - unul dintre marii penali de la alegerile din 2014. + Melescanu, Ponta, Dragnea.

  Alo, DNA?
 • +2 (8 voturi)    
  Adica . . . . (Joi, 10 noiembrie 2016, 22:09)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . .sa modifici Constitutia ci voturile a 15%+1 din cetatenii cu drepr de vot ai tarii? Buna treaba! Marca PSD via Titus Corlatean. Pai atunci putem modifica Constitutia de cate ori vor muschii unui politician aflat la putere si care constata ca modificarea i-ar fi buna lui si prietenilor.
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 noiembrie 2016, 0:08)

   [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   • +2 (2 voturi)    
    va raspunde un om . . . (Vineri, 11 noiembrie 2016, 12:58)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui

    . . . care nu a lipsit de la nici un scrutin. Cred ca modificarea unei Constitutii, fie ea din Fiji sau Trinidad Tobago, majoritatile ce hotarasc aceasta modificare trebuie sa fie absolute. Adica doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pentru ca referendumul sa fie organizat si 50%+1 din numarul celor inscrisi pe liste,( nu a celor care se prezinta la vot) pentru aprobarea modificarilor. Asa cum se propune poti face modificari de Constitutie de cate ori un vremelnic sef, doreste! Aceasta gandire nu are nimic de a face cu nea Nicu!
   • 0 (0 voturi)    
    nu de boicot e vorba.. (Vineri, 11 noiembrie 2016, 16:27)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

    Constitutia se vrea o lege fundamentala care sa pazeasca democratia de porniri de moment ale unei majoritati simple. Principiile constitutiei ar trebui sa poata fi schimbate in acord cu toata societatea, nu cind un conducator bvremelnic gaseste un moemnt in care o majoritate simpla de votanti sunt interesati de un subiect. Dupa cum se vede popoarele au momntele lor de ratacire iar principiile constitutiei ar trebui ferite de asemenea momente de ratacire ale poporului. De aia mai peste tot, constitutia nu se modifica decit cu majoritati foarte largi, dupa dezbateri indelungate.
 • +2 (6 voturi)    
  Mama ei de lege ! (Joi, 10 noiembrie 2016, 22:30)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Daca 50%+1 din 30% decid ceva, inseamna ca daca 1 roman din 6 vrea o chestie, ceilati se supun.

  Bai, PSD, Basescu nu mai e presedinte sa va dea fiori ca nu va ies socotelile, asa ca un referendum se considera validat daca participa 50%+1 din cei cu drept de vot, altfel nu schimbati voi ce vreti !
  • 0 (0 voturi)    
   cu referendumul consultativ e altceva (Vineri, 11 noiembrie 2016, 16:29)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   La un referendum consultativ e OK sa fie prezenta minima 30%. Dar la un referendum de modificare a constitutiei, sau de demitere a unui presedinte, 50%+1 din cei de pe liste e un prag suficient de inalt ca sa nu fie tentat fiece conducator aflat pe un mic val de popularitate sa modifice constitutia sau sa schimbe presedintele.
 • +1 (3 voturi)    
  da mah (Joi, 10 noiembrie 2016, 22:42)

  goguleana lugojana [utilizator]

  si voi saracii sunteti nevoiti sa furati ca sa traiti.
 • +6 (10 voturi)    
  Maximum 300 de parlamentari! (Joi, 10 noiembrie 2016, 22:47)

  Mediteranean [utilizator]

  PSD-ul trebuie să aplice voința poporului exprimată printr-un referendum VALID prin care românii au votat ca parlamentul să aibă maxim 300 de parlamentari!

  Nesimțiții de parlamentari au călcat în picioare această doriță a poporului român.

  Nu numai că nu au aplicat rezultatul acestui referendum.

  Dar mai mult.

  În nesimțirea lor au ajuns de la 485 de parlamentari la 588 de parlametari!

  Vor nesimțiții de la PSD referendumuri?

  Păi să se aplice mai întâi referendumul valid, cel prin care se stabiliște numărul maxim de parlamentari la 300!

  Sau nesimțiții vor trasforma în lege doar ce le convine?

  Facem referendum, dar dacă nu ne convine ce rezultă, ne facem că nu a fost nici un referendum?
 • +4 (8 voturi)    
  Nedemocrat (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:16)

  Soljenitin [utilizator]

  De cand 30% din populatie au drept de a decide pentru 100%?! Democratia este dictatura majoritatii, nu a minoritatii!
  Iar apoi trebuie explicat cu subiect ai predicat ce anume se voteaza, nu trebuie lasata exprimarea aia ambigua. Sa se stie clar ce se doreste si, de ce nu, si de catre cine se doreste.
 • +8 (14 voturi)    
  pana una-alta... (Joi, 10 noiembrie 2016, 23:18)

  Codruta N [utilizator]

  Sa aplice rezultatul referendumului de mai antzartz, cel care a stabilit ca romanii vor NUMAI 300 palavramentari! ;)
  Dupa aia, discutam si despre alte "referendumuri"! >:
  La urma-urmelor, care e Marea Urgentza cu alt referendum?
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 noiembrie 2016, 0:10)

   [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   • +2 (4 voturi)    
    ati inteles gresit (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:16)

    Europiu [utilizator] i-a raspuns lui

    Termeul de 30 de zile se refera la perioada maxima intre aprobarea initiativei in Parlament si organizarea efectiva a referendumului.

    Ce se intampla o data ce referendumul a avut loc (cu un raspuns pozitiv sau negativ), ramane, in continuare, in aer.

    O modificare a legii referendumului ar trebui, dupa parerea mea, sa includa, intr-adevar, un termen limita pana la care o decizie prin plebiscit sa fie efectiv implementata. Si, dupa modelul canadian, definite clar temele care pot fi supuse unui referendum, obligativitatea ca intrebarea sa fie formulata clar si concis, fara sa lase loc la interpretari.

    Dar ai cu cine?
    • -2 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:46)

     [anonim] i-a raspuns lui Europiu

     • 0 (0 voturi)    
      da, asa e (Vineri, 11 noiembrie 2016, 16:21)

      Europiu [utilizator] i-a raspuns lui

      dar planeta e plina de vitsei (boi in devenire), altfel cum se explica minusurile primite?
   • +1 (1 vot)    
    n-are treaba una cu alta (Vineri, 11 noiembrie 2016, 16:33)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

    referendumul consultativ ramane la fel de consultativ. Aici e vorba de referendumul de schimbare a constitutiei, unde regulile devin extrem de laxe. De la o majoritate de 66% in parlament, si 50%+1 din votantii de pe liste, se modifica constitutia cu 50% +1 din parlamentari si 30% din votanti. pragurile alea la constitutie sunt peste tot fixate mai sus tocmai ca sa previna folosirea lor abuziva de catre fiece politikcian aflat pe un vremelnic val de popularitate. Principiile consitutiei ar trebui schimbate doar cind aproape toata lumea e de acord.
 • +1 (1 vot)    
  De aia nu mai trebuie votat PSD. (Vineri, 11 noiembrie 2016, 15:03)

  asavreau [utilizator]

  Își bat joc de noi,fac legi favorabile hoțiilor lor.Și dacă actuala Constituție nu permite căsătoriile gay,de ce să o modificăm?PSD umblă cu pungășii,vrea să ne prostească.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by