Conferinta Smart Cities of Romania a desemnat, in cadrul unei gale festive, companiile si institutiile care s-au evidentiat prin initiativele si proiectele smart city derulate in 2016. Premiile au fost acordare pe baza unei documentatii online asupra activitatii desfasurate dar si a ecourilor generate in presa si social media.

Astfel pe lista Campionilor Smart City se afla:

Primaria Municipiului Oradea - Cea mai activa Administratie Locala. Premiul a fost acordat pentru efortul constant depus pentru interoperabilitatea sistemelor informatice si cresterea calitatii serviciilor oferite cetatenilor. In 2002 Oradea a infiintat primul Consortiu GIS din Romania pentru managementul dezvoltarii spatiale durabile in zona metropolitana, iar in iulie 2016 a lansat strategia Oradea Smart City.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Cea mai activa Autoritate Publica. Ministerul s-a evidentiat prin initierea Parteneriatului National pentru Dezvoltarea Teritoriului, un program care va accelera proiectele de tip smart city.

Siemens - Cel mai vizionar furnizor. Compania s-a implicat in cadrul proiectului Alba Iulia - oras inteligent si includerea orasului in proiectul global de cercetare Smart Cities Research.

ZTE Romania - Cel mai activ furnizor. Premiul a fost acordat pentru implicarea in numai putin de 140 de proiecte smart city in 40 de tari si dezvoltarea unuia dintre cele mai extinse portofolii de produse si servicii.

Universitatea Politehnica Bucuresti - Proiectul anului in educatie. Politehnica Bucuresti deruleaza in mod curent un proiect amplu de dezvoltare a unui SmartCampus, o micro-retea inteligenta prin care institutia reduce costurile anuale cu energiei si emisiile de gaze cu efect de sera.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala - Cea mai buna initiativa. Premiul este recunoasterea impulsului dat economiei smart city prin lansarea proiectului Alba Iulia, primul smart city romanesc.

Telekom Romania - Cel mai bun proiect pilot. Telekom Romania a derulat un proiect pilot cu multiple componente de smart city (parcare si iluminare inteligenta, video supraveghere etc) alaturi de Primaria Sectorul 4 Bucuresti.

Orange Romania - Cel mai activ operator. Organizatorii au evidentiat preocuparile si solutiile tehnologice ”smart” lansate pe piata, dar si implicarea si investitiile facute in proiectul pilot Alba Iulia.

Digi24 - Cea mai buna promovare. Premiul a fost acordat pentru realizarea reportajului TV ”Oradea Smart City”, care a generat o buna vizibilitate la nivel national a conceptului smart city.

Expo Conferinta Smart Cities of Romania este parte a unei suite de evenimente dedicate orasului inteligent care se desfasoara atat in Bucuresti cat si in alte orase din tara. In cele doua zile de eveniment au fost sustinute peste 30 de prezentari pe o tematica extrem de diversa, care acopera aspecte legislative, reglementari, tehnologii etc. La eveniment au participat city manageri ai administratiilor locale preocupate de subiectul smart city, membri ai Administratiei Centrale, furnizori de tehnologiei, asociatii profesionale etc.