Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca victoria lui Donald Trump se datoreaza unui vot antisistem si a unui discurs care a apelat la emotia electoratului, nu la argumente, fiind posibil ca acest fenomen sa afecteze Uniunea Europeana, dar si Romania, in viitoarele alegeri, transmite News.ro.

"De multe ori politicieni, consultati, consilieri, actori in spatiul poblic, cred ca alegerile se castiga convingand alegatorul. Practica ne arata ca nu e chiar asa. Alegerile se castiga emotionand alegatorul, alegerile se castiga de regula pe baza de emotie si nu pe baza de argument. Dupa parerea mea, alegerile din SUA au fost castigate de candidatul Donald Trump, care a avut un discurs nepolitic, franc, pana chiar la o franchete care de multe ori a fost altfel intitulata, a castigat fiindca a atins emotia unei categorii care nu s-a mai identificat cu actualul establishment", a explicat Iohannis, intr-o discutie cu studentii in Stiinte Politice, organizata la Biblioteca Centrala Universitara.

Presedintele a adaugat ca votul pentru Donald Trump in SUA a fost "un vot de protest", iar acest lucru este posibil sa apara si in alte tari din Europa, unde urmeaza alegeri in acest moment. Din acest motiv, spune Iohannis, a avertizat, la randul sau, politicienii din Romania sa nu creeze falii intre ei si electorat.

"In plan politic va avea efecte semnificative si in Europa. Alegerea lui Trump a validat global curentul antisistem si vom vedea urmarile acestei validari in marile alegeri care vor avea loc in Europa anului 2017 si vom vedea atunci cum reusesc politicienii europeni sa faca fata unei atitudini noi din partea electoratului", a spus seful statului.

Iohannis a adaugat ca nu exista un pericol in Romania la alegerile din 2016, insa la urmatoarea runda de alegeri "este posibil sa se intareasca un filon antisistem".