Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca unirea cu Republica Moldova este "posibila", insa nu in viitorul apropiat, fiind nevoie ca anumite conditii sa se indeplineasca, precum un consens la nivelul celor doua tari, presedintele afirmand totodata ca Romania trebuie sa schimbe abordarea fata de Chisinau, transmite News.ro.

Presedintele a spus ca tema Republicii Moldova ii este "foarte draga" si a precizat ca, in perspectiva alegerilor prezidentiale din Basarabia, este nevoie ca poporul moldovean sa fie lasat sa aleaga singur, fara ingerinte.

"Este evident ca alegerea apartine poporului din Moldova si, cel putin cand vine vorba de alegeri, poporul intotdeauna are dreptate. Putem comenta daca rezultatul ne convine noua sau nu ne convine, dar cu certitudine nu se poate spune ca rezultatul in sine este bun sau rau. Este rezultatul, atat", a spus Iohannis.

El a subliniat insa ca relatia dintre Romania si Republica Moldova este "foarte speciala", iar cele doua tari au un viitor comun impreuna, insa considera ca trebuie schimbat modul in care este valorificata aceasta relatie.

"Am ajuns la concluzia ca interventia noastra in Moldova a fost cel putin ineficienta, ca sa nu folosesc alte cuvinte, ca iar sar unii politicieni in sus ca nu le apreciez munca (...) De foarte multe ori in loc sa ajutam Moldova, institutiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane cateodata au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice in derizoriu", a spus presedintele.

Iohannis a reiterat ca trebuie ajutate institutiile din Republica Moldova, nu anumite persoane sau grupuri de persoane, comportament care pana acum a provocat si probleme in relatia dintre cele doua tari.

"Au fost nenumarate miscari, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat ca vor sa ajute unificarea, dar in realitate vedem acum, la alegeri, ca multe din ele si multe actiuni nu au facut decat sa indeparteze moldovenii de Romania, nu au facut decat sa-i enerveze pe moldoveni", a adaugat Iohannis.

Intrebat daca vede posibila unirea dintre Romania si Basarabia, Iohannis a raspuns afirmativ. "O unire cu Basarabia este posibila, dar in acelasi timp nu cred ca este posibila in viitorul apropiat", a explicat el.

Potrivit sefului statului, trebuie indeplinite trei conditii: ca romanii sa isi doreasca Unirea, ca moldovenii sa vrea acest lucru si sa fie stinse "disputele pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdictie internationala".

"Daca sunt indeplinite, este foarte posibil ca un astfel de proces sa inceapa si sa fie urmat de succes, (...) dar fara conditiile minimale, ramane un deziderat frumos si nu un proiect politic", a conchis el.