Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca, dupa victoria lui Donald Trump in SUA, relatile cu Romania s-ar putea schimba in sensul "imbunatatirii" parteneriatului strategic, afirmand totodata ca afirmatiile controversate ale presedintelui ales al SUA pe tema NATO "au un nucleu foarte adevarat".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Posibil sa fie schimbari, in sensul ca se intareste acest parteneriat, pentru ca stiti ca avem acest parteneriat cu cele trei componente: politica, de securitate si economica. De multa vreme am spus ca daca primele doua functioneaza extraordinar de bine, este nevoie sa avem mai multa colaborare economica si poate chiar aici avem o oportunitate", a spus presedintele, potrivit News.ro.

Intrebat despre declaratiile lui Trump din timpul campaniei electorale pe tema NATO, care au fost privite ca fiind controversate, seful statului a spus ca ele au "un nucleu foarte adevarat".

"NATO, da. Au fost niste remarci si ele trebuie sa admitem ca au un nucleu foarte adevarat. S-a referit domnul Trump la faptul ca nu toata lumea aloca resursele care trebuie alocate de un aliat NATO. Cu totii ne-am angajat sa angajam cel putin 2% din PIB pentru cheltuieli de Aparare si asteptarea sa facem cu totii acest lucru mi se pare rezonabila", a spus el.

Presedintele a completat ca, in cazul altor declaratii facute de Trump, trebuie asteptat ca noua administratie sa se instaleze si sa vedem "cum va suna atunci discursul" noului presedinte al SUA.

Donald Trump, a sugerat in iulie ca el nu ar apara automat tarile baltice in cazul unui atac, ci ar analiza mai intai contributiile lor la NATO. "Daca isi indeplinesc obligatiile fata de noi, atunci raspunsul este da", a spus Trump, intrebat daca ar ajuta tarile baltice in cazul unui atac lansat de Rusia.

In cursul unui interviu de 45 de minute, el a reiterat ca, daca va fi ales presedinte, ii va obliga pe aliati sa contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ce inseamna sa fii partener al SUA.

Trump este convins ca lumea se va adapta la abordarea sa. "As prefera sa pot sa continui" acordurile existente, dar numai daca aliatii nu mai profita de "generozitatea" Statelor Unite, pe care tara nu o mai poate acoperi.

Trump a admis ca abordarea sa fata de aliatii si adversarii Statelor Unite este radical diferita de traditiile Partidului Republicani, ai carui candidati de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au pledat mai degraba ca SUA sa fie considerate pastratori ai pacii, "natiune indispensabila".

"Nu suntem in urma cu 40 de ani", a spus Trump, respingand comparatii intre abordarea sa privind politica externa si cea a lui Richard Nixon.

El a reiterat amenintarea ca va retrage trupele SUA din lume. "Cheltuim o avere pe armata pentru a pierde 800 de miliarde de dolari", a atras el atentia.invocand ceea ce a numit pierderile comerciale ale SUA. "Mie nu mi se pare foarte inteligent", a adaugat el.

Trump a definit interesele globale ale Statelor Unite in termeni puri economici. Rolul Washingtonului ca pastrator al pacii, ca forta de disuasiune nucleara in fata unor adversari precum Coreea de Nord, ca sustinator al drepturilor omului si ca garant al granitelor aliatilor au fost desfiintate rapid de omul de afaceri, care le-a analizat numai prin prisma beneficiului economic pentru tara sa.