Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica propunerile de standarde minimale necesare si obligatorii pentru conferirea calitatii de conducator de doctorat si a atestatului de abilitare. Totodata, sunt pus ein dezbatere standardele minimale pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a putea participa la concursurile pentru ocuparea functiilor didactice universitare de conferentiar universitar, profesor universitar si pentru acordarea gradelor profesionale de cercetator stiintific I si II (CS I si CS II).

Acordarea unui titlu academicFoto: Agerpres

Propunerile au fost elaborate de Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si, potrivit ministerului, raspund solicitarilor exprimate atat de membrii comunitatii academice, cat si de reprezentantii institutiilor de invatamant superior si ai organizatiilor reprezentative ale societatii civile.

In noul mandat inceput in iunie 2016, Consiliul General al CNATDCU si-a asumat sarcina revizuirii echilibate a standardelor minimale, astfel incat acestea sa stimuleze performanta academica si sa contribuie la corelarea invatamantului superior si a cercetarii stiintifice din Romania cu cele mai bune practici la nivel mondial. Necesitatea revizuirii pe criterii valorice clar definite este impusa de efectele produse de modificarile operate succesiv in anii 2012 si 2013, perioada in care standardele minimale au devenit excesiv de permisive, ceea ce a generat dezechilibre intre domenii si confuzii de valori in sistemul de invatamant superior si cercetare stiintifica din Romania.

Toate mesajele valide trimise de cei interesati pe adresa de email cnatdcu@gov.edu.ro vor fi inaintate spre analiza comisiilor de specialitate ale CNATDCU, astfel incat "propunerile finale ale consiliului, care vor fi aprobate prin ordin de ministru, sa combine in mod optim experienta membrilor comunitatii academice cu promovarea performantei in activitatea de invatamant superior si cercetare stiintifica", noteaza ministerul.