Sindicatele din Administratia Nationala a Penitenciarelor ii cer ministrului Justitiei, Raluca Pruna, retragerea si refacerea proiectului de lege care prevede scaderea a 3 zile din pedeapsa la fiecare o luna de inchisoare executata pentru a compensa conditiile improprii din detentie, pe motiv ca acesta este un "act de gratiere colectiva mascata", potrivit Mediafax.

Raluca PrunaFoto: Ministerul Justitiei

Sindicalistii ii cer ministrului Justitiei sa retraga proiectul de pe agenda actelor normative si sa revina cu un proiect care raspunde direct problemei pe care o are de rezolvat: precaritatea conditiilor din penitenciare. Solicitarea este semnata de catre 14 sindicate.

"Acordarea unui castig de 3 zile la fiecare 30 de zile executate in spatii de detentie care nu asigura cel putin 3 mp/detinut poate fi utila ca masura pentru reducerea supraaglomerarii din penitenciare doar pe termen scurt si este, de fapt, un act de gratiere colectiva mascata. Pe termen mediu si lung efectele vor fi de incurajare a criminalitatii si de crestere a numarului de detinuti. Istoria precedentelor masuri de acest gen o demonstreaza. In acest context, constatam cu surprindere ca nu exista o justitificare serioasa pentru alegerea nivelului de la care conditiile de detentie sunt considerate improprii (mai putin de 3 mp/detinut in proiect, standardul fiind de fapt de 4mp/detinut) si nici a numarului de zile castig (3 pentru fiecare perioada de 30 de zile), ori a perioadei de aplicare a legii. Cu exceptia utilizarii constante a cifrei 3, pentru simetrie banuim, nici Ministerul Justitiei si nici Administratia Nationala a Penitenciarelor nu prezinta niciun fel de estimare a impactului acestui act normativ asupra criminalitatii (foarte probabil semnificativ in sensul incurajarii acesteia) sau imbunatatirii conditiilor de detentie", se arata intr-un comunicat al Sindicatului Omnia.

Mai mult, sindicalistii sustin ca afirmatia ministrului Raluca Pruna referitoare la o presupusa amenda de 80 milioane pe care ar risca sa o primeasca Romania este una inexacta.

"In realitate CEDO a cerut imbunatatirea conditiilor de detentie, iar statul roman s-a angajat sa faca asta in urmatorii 8 ani si alocand un buget de aproximativ 800 de milioane de euro pentru acest program national. Au fost chiar identificate obiective de investitii, numarul de locuri de detentie care trebuie modernizate si cate penitenciare ar urma sa fie construite. Niciodata insa CEDO nu a solicitat acordarea unei forme de compensare in zile castig sau bani tuturor detinutilor pentru conditiile de detentie. Si, trebuie precizat ca de fapt CEDO nu aplica amenzi statelor in sensul prezentat de catre ministrul Raluca Pruna, ci stabileste despagubiri pentru justitiabilii care dovedesc ca au fost vatamati intr-un drept.(...) Ministrul Justitiei probabil c-a mintit in lupta pentru adevar (sic!) si de aceasta data", se mai arata in comunicat.

Sindicatele din Administratia Nationala a Penitenciarelor sustin ca numarul de detinuti va creste semnificativ in urmatorii 5 ani, dupa aprobarea acestui proiect:

"Deloc de neglijat, pentru institutiile penitenciare, calculul acestor zile-castig (un director propunea sa fie denumite zile-pruna pentru a le deosebi de cele castigate prin munca) va fi un efort administrativ imens avand in vedere ca va trebui identificat exact si cu mare precizie numarul de zile-castig pentru detinutii care au fost pentru perioade diferite in diverse camere din diverse penitenciare, fiecare cu suprafete diferite. Vor trebui practic realizate, in cateva zile, peste 28.000 de astfel de dosare la care pana in 2022 se vor adauga probabil alte sute de mii. Ne asteptam asadar la mii de procese referitoare la calculul acestor zile, avand in vedere ca potentialii beneficiari vor incerca sa obtina cat mai multe, lucru de inteles si care nu este deloc surprinzator. De asemenea, este de asteptat ca detinutii, sub diverse pretexte desigur, sa ceara sa fie cazati in camere care presupun castigul de 3 zile la 30 de zile executate. Toate acestea se vor adauga la mii de dosare de liberare conditionata anticipata care, cel mai probabil, vor bloca si penitenciare si instante de judecata in conditiile lipsei cronice de personal."