MApN: Gabriel Oprea a primit gradul de general de brigada indeplinind doua din cele trei conditii prevazute de lege

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 7 noiembrie 2016, 20:03 Actualitate | Esenţial


Gabriel Oprea
Foto: AGERPRES
Gabriel Oprea a devenit general de brigada indeplinind doua din cele trei conditii prevazute in Statutul cadrelor militare, respectiv cele privind functia avuta si studiile absolvite, anunta, luni, Ministerul Apararii Nationale (MApN), potrivit News.ro. In legatura cu a treia conditie, ca ofiterul sa fi avut calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate, MApN arata ca, la data analizarii in comisia de selectie, Oprea nu avea intocmita o astfel de apreciere de serviciu, precizand insa ca, la acordarea gradului, au fost respectate reglementarile aplicabile in anul 2001.

Ministerul Apararii Nationale anunta, luni, ca decizia de acordare a gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea s-a facut cu respectarea reglementarilor in materie din 2001 si a procedurilor interne ale ministerului.

Comisia care analizat indeplinirea conditiilor legale pentru acordarea gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea a constatat ca au fost indeplinite doua din cele trei conditii prevazute la articolul 1081 din Statutul cadrelor militare, cele privind functia avuta si studiile absolvite, arata MApN.

"In ceea ce priveste indeplinirea celei de-a treia conditii din acelasi articol, cea referitoare la aprecierea cu cel putin calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate, comisia a constatat ca, de la data rechemarii in activitate, 15 februarie 2001, la data analizarii in comisia de selectie, ofiterul nu avea intocmita o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i intocmita la data de 24.01.2002, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la acea data", potrivit MApN.

Reprezentantii Ministerului Apararii arata ca Statutul cadrelor militare nu precizeaza daca sintagma "calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate", se refera strict la activitatea din anul precedent anului inaintarii in grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta.

"In anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar in rezerva si nu i s-a intocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa in calitatea de militar activ datand din anul 1992, cand a fost apreciat cu calificativul "Foarte bun". Totodata, comisia a constatat ca legiuitorul nu a precizat in Statutul cadrelor militare daca sintagma "calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate", se refera strict la activitatea din anul precedent anului inaintarii in grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta", precizeaza MApN.

Comisia de selectie a MApN pentru functiile de general/amiral a hotarat, in data de 8 noiembrie 2001, sa se supuna aprobarii ministrului nominalizarea a 17 colonei/comandori, carora sa li se acorde gradul de general de brigada/similar, potrivit Ministerului Apararii.

"Din referatul de aprobare, semnat de ministrul Apararii Nationale, rezulta acordul Colegiului MApN pentru toti cei 17 ofiteri propusi. Acesta a fost transmis Presedintelui Romaniei printr-o scrisoare din 14 noiembrie 2001", mai arata MApN, care aminteste ca, in 29 noiembrie 2001, presedintele Romaniei a emis un decret prin care, alaturi de alti 16 ofiteri, i s-a acordat gradul de general de brigada si colonelului Gabriel Oprea.

Comisia care a verificat modul in care Gabriel Oprea a fost inaintat la gradul de general de brigada a fost constituita la inceputul lunii octombrie.

"Ca urmare a sesizarilor si solicitarilor de informatii venite din partea jurnalistilor privitoare la indeplinirea conditiilor legale pentru inaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigada a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care sa analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine catre mass-media si opinia publica", a anuntat, in 4 octombrie, Ministerul Apararii.

Gabriel Oprea este general cu patru stele in rezerva din octombrie 2009, cand a fost inaintat in grad prin decret al presedintelui Traian Basescu. Anterior, in 1 decembrie 2008, Oprea fusese inaintat in gradul de general-locotenent in rezerva.

Gabriel Oprea a absolvit in 1983 cursurile Scolii Militare de Ofiteri Activi din Sibiu, cu diploma si gradul de locotenent. In 1990 si-a luat licenta in drept la Universitatea din Bucuresti, in 1997 a absolvit cursurile postuniversitare ale Colegiului National de Aparare, iar in anul 2000 si-a sustinut lucrarea de doctorat in domeniul Procedurii Penale sub coordonarea profesorului universitar doctor Ion Neagu.

Dupa absolvirea Scolii Militare de Ofiteri, la arma Intendenta, specialitate Logistica, in urma careia a obtinut gradul de locotenent, Gabriel Oprea a activat pana in 1990 ca ofiter de intendenta si apoi ca ofiter consilier juridic cu grad de capitan, fiind activat in 2001 drept colonel de Justitie.

In decembrie 2001 a fost promovat la gradul de general maior activ de justitie militara. In 2003 a primit a doua stea la gradul de general, in urma activitatii desfasurate la Rezervele Statului intr-o functie de general cu trei stele.

Dupa ce a fost trecut in rezerva, a primit a treia stea la 1 decembrie 2008, iar din octombrie 2009 este general cu patru stele.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9171 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  dl G Oprea (Luni, 7 noiembrie 2016, 20:10)

  NWalker [utilizator]

  nu a fost la serviciu si, drept urmare, nu i s-a putut intocmi raport pt calificativ. Tara orbilor care vad dar primesc ajutor de handicap, a schipilor care merg dar primesc ajutor de handicap, al pensionarilor de 48 de ani care se mai angajeaza o tura, a chiulangiilor de la slujba care drept recompensa sunt avansati in grad de general. Dormi linistit, PSD lucreaza pt tine...
  • +10 (12 voturi)    
   Da (Luni, 7 noiembrie 2016, 21:55)

   georgegeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui NWalker

   "decizia de acordare a gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea s-a facut cu respectarea reglementarilor in materie din 2001 si a procedurilor interne ale ministerului" Aaa.... da. Pe vremea cand nu se inventasera ghilimelele.
 • +17 (19 voturi)    
  Ce pensie va primi tovarasul asta? (Luni, 7 noiembrie 2016, 20:19)

  Maniu [utilizator]

  ajunge cu pensiile nesimtite, nemuncite, nemeritate pentru securisti, militieni si "generali" ceausisti .
 • +19 (21 voturi)    
  Bravo lui, (Luni, 7 noiembrie 2016, 20:33)

  eGerula [utilizator]

  Sa se aseze de acum in rand cu Iordanescu si Ilie Nastase, alti generali facuti la apelul bocancilor.
  • +6 (8 voturi)    
   Sa nu uitam... (Luni, 7 noiembrie 2016, 23:24)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

   ...de Elisabeta Lipa.
   Si daca se mai cauta mai gasim.
   Parca si Ontanu e general -fierar betonist.
 • +7 (9 voturi)    
  Semiotica (Luni, 7 noiembrie 2016, 21:04)

  feisbuk [utilizator]

  Raspunsul asta este de genul "Nu am omorat-o, doar i-am intrerupt functia cerebrala."
 • +5 (7 voturi)    
  Ce bucurie !!! (Luni, 7 noiembrie 2016, 22:01)

  Werwolf1 [utilizator]

  Mai e putin si ajungeti Maresal ,domnu' Oprea . Daca nu mi-ar fi frica de razboi ,tare as vrea sa va vad in fruntea trupelor conducand neinfricat un atac . Totusi ma tem ca la experienta dvs. nu puteti sa conduceti nici macar Brigada Diverse .
 • +6 (8 voturi)    
  grade ciudate! (Luni, 7 noiembrie 2016, 22:17)

  Sthelian [utilizator]

  "In anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar in rezerva si nu i s-a intocmit o apreciere de serviciu..."

  Dar cu ce grad???
  Daca nu ma insel, el a trecut in rezerva cu gradul de capitan...
  Si dupa cum se stie in ierarhie dupa capitan urmeaza general.
  Se poate sa fi facut el studiile lu' peste prajit la FF la Universitate. (pe vremea mea, FF insemna FARA FOLOS)... Poate avea si functie... Dar de la capitan la general???
 • +4 (6 voturi)    
  de ce nu maresal ? (Luni, 7 noiembrie 2016, 22:22)

  stanescu [utilizator]

  hai , inca un efort sa-l facem maresal !
  • +1 (3 voturi)    
   NU!!!! (Luni, 7 noiembrie 2016, 23:20)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui stanescu

   Si mai si, GENERALISSIM!
  • +4 (4 voturi)    
   Nu, ca maresalii! (Marţi, 8 noiembrie 2016, 3:36)

   Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui stanescu

   ... n-au stele!
   Eu zic sa-l avansam general cu 7 stele.
   Cel mai tare din toata lumea!!!!!
   • +2 (2 voturi)    
    Lasa-l cu patru stele (Marţi, 8 noiembrie 2016, 7:03)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

    ca sa ramana in galerie cu George Patton si Gheorghi Jukov, doi dintre cei mai mari generali din WW II.
    • +2 (2 voturi)    
     E mai bine cu 7 (Marţi, 8 noiembrie 2016, 13:36)

     Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui John M.

     Ca-l numim generalul de Segarcea sau generalul coniac romanesc.
 • +3 (5 voturi)    
  mi se pare graitor (Luni, 7 noiembrie 2016, 22:37)

  nellino [utilizator]

  ca Oprea trebuia sa aiba la dosar calificativul "Foarte bun" in conditiile in care toti elevii de clasa primara primesc calificative "Foarte bine"...
  astia habar nu au ce calificativ trebuia sa primeasca gheneralul !
 • +4 (6 voturi)    
  infractiuni.... (Luni, 7 noiembrie 2016, 22:48)

  TRABI [utilizator]

  vor fi calificate ca si infractiuni , cat de curand ....la toti cei in asemenea cazuri
 • +4 (6 voturi)    
  Vai de steaua noastra ! Nu stiu daca vreau sa aflu (Marţi, 8 noiembrie 2016, 1:00)

  deval [utilizator]

  ce a facut asta intre 2001-2003 cand a fost promovat la gradul de general maior activ de justitie militara !!!!
  Mi-e frica/groaza sa stiu !!!
  • 0 (0 voturi)    
   dA (Marţi, 8 noiembrie 2016, 17:51)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui deval

   E foarte probabil ca GO provine din zona "dark" a politicii romanesti: uitam prea usor legaturile lui cu Miron Cozma, perioada de aprox. 8 ani, de dupa 1993 care lipseste din CV-ul sau, membri de care s-a inconjurat in partidul sau (tot felul de fosti ofiteri de armata si Securitate - inclusiv Michi Spaga).
   Un mare semn de intrebare ramane rolul lui GO in desfasurarea mineriadelor.
   In mod evident partidul sau a reprezentat, intr-un mod care s-a vrut mascat, o anumita parte a armatei romane, care nu poate face politica in principiu. Asta ar explica increderea, respectul si frica pe care au inspirat-o in toti acesti ani: relatiile stranse cu sefii de stat (in special Iliescu), aliante politice cu tot felul de partide (in "interesul national") si, nu in ultimul rand, avansarile lui fulminante (dar si al altora din partidul sau).
 • +3 (3 voturi)    
  functia de bodyguard si studii copypaste. (Marţi, 8 noiembrie 2016, 9:12)

  ouyang [utilizator]

  deci 2 criterii au fost “furate". iar al treilea criteriu s-o fi pierdut pe drum. doar asta e tara in care criterii si orice lucru de genul sunt de forma, sa nu intre fraierii.
 • +5 (5 voturi)    
  Studii!? (Marţi, 8 noiembrie 2016, 9:34)

  asavreau [utilizator]

  Generalul Oprea are studii superioare!?Nu cred.Unde le-a făcut?În ce domeniu?Ce colegi a mai avut?Domnilor,nu batjocoriți învățământul.
 • +4 (4 voturi)    
  gabriel oprea - general (Marţi, 8 noiembrie 2016, 9:45)

  terentius [utilizator]

  Frumos raspunsul MApN dar contine cateva scapari.
  Conditiile sunt, conform legii 80/1995, deci in vigoare in 2001:
  - sa fie apreciati in ultimii 5 ani cu calificativul " Foarte Bun "
  - sa aiba o vechime in grad de cel putin 2 ani
  - sa fie incadrati in functii prevazute in statul de organizare cu gradul de general de brigada sau similare.
  Din cate stiu, a fost reincadrat in 2001 cu gradul de colonel, deci de unde vechimea de cel putin 2 ani in grad si calificativul pe ultimii 5 ani ?
  Traim in Romanica, unor ofiteri merituosi nu li se acorda gradukl de general, desi sunt indreptatiti sa-l primeasca pentru ca nu pupa unde trebuie, in timp ce pentru asemenea specimene nu conteaza nimic, nici macar legea.
 • 0 (0 voturi)    
  FOARTE BUN ! (Miercuri, 9 noiembrie 2016, 10:17)

  ATX01 [utilizator]

  Cerinta privind calificativul "Foarte bun" se refera clar la ultimul an de activitate si aceasta impune ca acel an de activitate sa fie in armata, adica sa fie cadru militar activ. Dar...
  La noi se fac concesii de tot felul pentru "prieteni" asa ca s-a interpretat cerinta cum s-a dorit. Adica, daca cerinta nu este indeplinita de Oprea, inseamna ca este optionala.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by