Anchetatorii au luat deja primele masuri in urma accidentului de sambata dimineata pe Autostrada A2 si au retinut noua permise de conducere ale unor soferi care au fost implicati, a declarat, pentru News.ro, Liliana Banescu, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Lehliu, coordonatorul anchetei.

"Noua permise au fost retinute, insa asta nu inseamna ca s-a stabilit vreo vinovatie cu privire la producerea accidentului, pentru ca inca se fac cercetari", spune pentru News.ro, Liliana Banescu, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Lehliu.

De asemenea, dintre cei 33 de conducatori auto implicati in accident pana in acest moment, 23 au fost audiati. Cu ceilalti 10 soferi nu s-a putut lua legatura pana acum astfel ca politistii s-au deplasat la spitalele unde sunt internati, mai spune Liliana Banescu.

Accidentul de sambata dimineta este tratat drept accident de munca deoarece unul dintre microbuzele implicate transporta agenti de paza care se intorceau de la serviciu. Urmeaza ca procurorii sa obtina documentele de angajare ale agentilor de paza dar si felul in care se desfasura transportul. Astfel au fost sesizati si inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca din Calarasi.

Primul sofer care a fost implicat in accidentul de sambata, pe autostrada A2, un instructor auto care incerca sa ajunga la Braila, spune ca se afla pe banda a doua a autostrazii si a redus viteza pana la 30 de kilometri pe ora atunci cand a constatat ca vizibilitatea este foarte slaba din cauza cetii. De asemenea, surse din ancheta spun ca ultima masina care a intrat in vehiculele avariate si blocate pe autostrada a ramas cu kilometrajul blocat la viteza de 118 kilometri pe ora.

"Eram prima masina. A venit cineva din spate si m-a lovit. Eram la volan, circulam pe banda doi. Se poate circula si pe banda intai si pe banda doi. Nu eram stationat. Am redus viteza pentru ca scria pe panourile alea sa reducem viteza. Eu am redus viteza, imi apar viata mea. Nu aveam elev. Mergeam la Braila la o pomana", spune Ion Marin Tira care este instructor auto.

Potrivit datelor din ancheta, Dacia Logan condusa de instructorul auto a fost lovita de un autoturism Volkswagen. Surse apropiate anchetei arata ca ultima masina care a lovit blocul de masini avariate care erau pe autostrada avea kilometrajul blocat la viteza de 118 kilometri/ora.

Accidentul de sambata dimineata este cel mai grav eveniment rutier produs vreodata pe Autostrada Soarelui, spun politistii de la Politia Rutiera. Patru oameni au murit iar 57 au fost raniti.

Dosarul penal deschis de procurori si de politisti priveste fapte de ucidere din culpa si vatamare corporala, ambele infractiuni comise in forma agravanta.