O nota de constatare a Curtii de Conturi Prahova, publicata de Hot News vineri, 4 noiembrie 2016, arata ca in perioada 2014-2015 echipa de baschet din Ploiesti, CSU Asesoft, controlata de Sebastian Ghita prin Alexandru Iacobescu, a beneficiat de finantari ilegale din bugetul public. In nota de constatare a Curtii de Conturi este stipulat faptul ca CSM (Club Sportiv Municipal) a efectuat plati catre Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft (ASBCA). Aceasta asociatie avea incheiat un parteneriat de colaborare cu echipa de baschet Club Sportiv Universitar Ploiesti (CSU), prin care se obliga sa sustina financiar activitatea competitionala a CSU.

Alexandru Iacobescu, la un meci de baschet alaturi de Victor Ponta si Sebastian GhitaFoto: sorinamatei.blogspot.com
  • Concret, echipa CSU Ploiesti activa in competitiile sportive sub denumirea de  CSU Asesoft, era finantata de Asociatia Sportiva Basket Club Ploiesti care la randul ei primea bani de la Primaria Ploiesti.
  • In fapt s-a realizat o finantare indirecta de catre CSM Ploiesti a CSU Ploiesti, structura sportiva de drept public, prin intermediul Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft - sunt, pe scurt, concluziile auditorilor Curtii de Conturi.
  • Peste 850.000 euro, finantari ilegale din bani publici

Reporterii HotNews au investigat finantarile publice din 2013 si pana in 2015 cand s-a desfiintat echipa de baschet si au aflat ca Primaria Ploiesti a suplimentat veniturile pentru finantarea Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft (ASBCA) dupa iunie 2012, cand a castigat alegerile la Primaria Ploiesti candidatul PSD, Iulian Badescu, puternic sustinut de Sebastian Ghita in campania electorala.

Finantarile considerate ilegale erau acordate anual, prin hotarari ale Consiliului Local. Fostul primar PSD Iulian Badescu a fost arestat in martie 2015 si este trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat ca a acordat aceasta finantare asociatiei lui Sebastian Ghita, primind in schimb mita o vila in cartierul Albert din Ploiesti.

O angajata a Primariei Ploiesti a declarat procurorilor ca primarul Iulian Badescu a intocmit personal documentele prin care se aproba alocarea celor aproape 1,8 milioane de lei in 2013 pentru echipa de baschet Asesoft, desi astfel de transferuri, direct de la bugetul local, erau cunoscute ca fiind ilegale.

In 2013, in primul an de mandat al lui Badescu, valoarea contractului de finantare a clubului Asesoft a fost de 1.728.000 lei, acordati de Primarie prin Clubul Sportiv Municipal (CSM).

In 2014, clubul Asesoft a primit de la Primarie 1.602.000 lei iar in 2015, 1 573.834 lei din care a fost platita suma de 573.834 lei, pentru ca ulterior echipa de baschet s-a desfiintat. Cu toate acestea, chiar si dupa desfiintarea echipei, Asociatia Basket Club Asesoft a mai cerut bani de la CSM asa cum reiese din corespondenta cu CSM.

In total, in exercitiul financiar 2013, 2014 si primul semestru din 2015, Primaria Ploiesti a finantat ilegal clubul de baschet al lui Sebastian Ghita cu suma de 3.903.834 lei, adica peste 850.000 euro. Aceste date sunt oficiale si se regasesc in contabilitatea Clubului Sportiv Municipal Ploiesti.

Partea cea mai interesanta o reprezinta societatile care prestau servicii Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft, firme controlate tot de Sebastian Ghita, potrivit datelor oficiale din dosarele penale in care este cercetat deputatul Ghita.

Reporterii Hot News au intrat in posesia deconturilor efectuate de CSM firmelor lui Ghita : A&S Travel, 360 Revolution, Federal Media Partner, Editura Prahova, TVMP, Asesoft Technologies. In total, sumele de bani directionate de asociatie catre firmele mentionate se apropie de 400.000 euro, adica aproape jumatate din finantarea totala din perioada 2013-2015.

  • Agentia de turism A&S Travel

In aceasta firma, asociat si administrator este Sorin Chirila, varul sotiei lui Sebastian Ghita. Acelasi Sorin Chirila este si responsabilul financiar al Asociatiei Basket Club Asesoft.

In total, in perioada 2013-2015 A&S Travel a facturat Primaria Ploiesti prin Asociatia Basket Club Asesoft cu 917.717 lei. Agentia a emis in aceasta perioada 79 de facturi, reprezentand servicii de transport si cazare.

Potrivit declaratiei martorului Manole Gheorghe data la DNA pe 29.04.2015 in dosarul fostului primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, agentia de turism a lui Sorin Chirila factura fictiv, sumele de bani incasate fiind retrase numerar si folosite de Sebastian Ghita. "Cunosc faptul ca Sebastian Ghita a directionat suma de bani primita cu titlu de sponsorizare (n.r. banii primiti de Asociatia Basket Club Asesoft) catre firma A&S World Travel S.R.L. administrata de Chirila Sorin, cu scopul de a retrage banii in numerar si de a-i folosi in interes personal, simuland in actele contabile cheltuieli fictive cu deplasarile, cantonamentele echipei de baschet Asesoft".

  • 360 Revolution

Aceasta societate a fost infiintata in anul 2007, iar initial Sebastian Ghita era chiar unul dintre asociati, avand 51% din firma, iar 49% era pe numele lui Anton Gabriel Roescu. In anul 2011, deputatul s-a retras din firma, iar unic asociat si administrator al societatii a devenit Daniel Iulian Budulus.

In momentul in care procurorii anticoruptie au descoperit ca Sebastian Ghita controla, prin interpusi, nu mai putin de 51 de societati comerciale, 360 Revolution SRL a fost una dintre firmele puse sub sechestru. De asemenea, Daniel Iulian Budulus a avut conturile blocate, alaturi de Sebastian Ghita si de apropiatii acestuia, in total 24 de persoane fiind vizate de aceasta masura dispusa de procurori.

Aceasta societate a emis doua facturi, pe 2.10.2013 si 126.09.2014, catre CSM Ploiesti prin Asociatia Basket Club Asesoft in valoare de 151.409 lei, reprezentand contravaloarea ¬organizare activitati cultural sportive¬.

  • Federal Media Partner SRL

Potrivit informatiilor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), societatea a luat fiinta in aprilie 2013 si are sediul in Ploiesti, pe strada Mihai Bravu, nr. 85, etaj 2.

Firma este in functiune pe perioada nelimitata si a incheiat un contract de comodat/ imprumut de folosinta pentru sediul social de la firma ASESOFT TECHNOLOGIES SRL, pe 12 Martie 2013.

Firma ASESOFT TECHNOLOGIES SRL este parte a grupului Asesoft International fondat de Sebastian Ghita, iar potrivit portalului Rise Project, ASESOFT TECHNOLOGIES "a fost trecuta pe numele fratelui cel mic al lui Alexandru Iacobescu, omul de incredere al deputatului, Vlad Iacobescu. Tot Vlad Iacobescu administreaza societatea", sustine Rise Project.

Federal Media Partner SRL, potrivit acelorasi date de la ONRC, il are ca principal asociat pe Ionut Alexandru Iordachescu din Ploiesti care are o cota de participare la beneficii si pierderi de 90% din firma. Tot Iordachescu este si administrator, avand puteri depline asupra firmei cu cod CAEN "activitati ale agentiilor de publicitat".

Ionut Iordachescu fusese anterior director de vanzari in cadrul firmei Asesoft, desi apropiatii lui Ghita spun ca de fapt era soferul ¬mogulului¬ si detine doua societati, una sub urmarire penala pentru evaziune fiscala, iar cea de-a doua suspecta de spalare de bani.

Cea de-a doua firma pe care Ionut Iordachescu o detine, ca unic asociat, este Media Fantasy Solution SRL, aflata sub urmarire penala pentru evaziune fiscala, spalare de bani si complicitate la spalare de bani, alaturi de alte 141 de firme in dosarul de coruptie Pavaleanu- Alexe.

Potrivit informatiilor de identificare ale firmei aflate la ONRC, sediul firmei Media Fantasy Solution SRL se afla exact in aceeasi locatie cu cel al Federal Media Partner SRL. Si Media Fantasy Solution SRL, aflata sub urmarire penala, ca si Federal Media Partner SRL se ocupa tot de "activitati ale agentiilor de publicitate".

Si Ionut Iordachescu s-a aflat pe lista procurorilor anticoruptie drept "interpus de-al lui Ghita" si a avut conturile blocate.

In Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft (ASBCA), Iordachescu figureaza coordonator de programe/proiecte.

Federal Media Partner a emis patru facturi prin ASBCA, doua in 2014 si doua in 2015, pentru materiale promotionale, in valoare totala de 233.210 lei- peste 50.000 de euro.

In noiembrie 2014, Hot News scria ca societatea lui Ionut Iordanescu, controlata in realitate de Sebastian Ghita, a platit 300.000 de dolari pentru consultanta strategica catre Podesta Group, una din cele mai mari firme de lobby din SUA. Podesta Group a fost fondata de catre John Podesta, consilier al lui Barack Obama, si de fratele acestuia, Tony Podesta.

Conform contractului, consultanta strategica oferita de Podesta Group catre Federal Media Partner includea si activitati politice. Derularea lui s-a suprapus in Romania peste perioada anunturilor candidaturilor si campaniei pentru Presedintia Romaniei.

  • Asesoft Technologies SRL

Firma controlata de Sebastian Ghita prin Vlad Iacobescu a emis o singura factura catre Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft in valoare de 169.852 lei, reprezentand "chirie conform contract".

TVMP si Editura Prahova

Trustul de presa din Ploiesti, controlat de lui Sebastian Ghita, este format din televiziunea Prahova TV, ziarul Prahova si Radio Prahova.

TVMP este societatea care detine licenta postului Prahova TV. Asociati in firma sunt Vlad Iacobescu (asociat si in Asesoft Technologies SRL) si Sorin Chirila (asociat in agentia de turism A&S Travel). TVMP a emis doua facturi Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft, in 2013 si 2014, fiecare de 100.440 lei. Total, 200.880 lei pe ambii ani, reprezentand contravaloarea de "materiale audio-video".

Si editura Prahova a incasat de la Primaria Ploiesti 90.024 lei in 2013 pentru tiparirea de programe meci baschet, afise promovare si invitatii la meci.

  • Achizitii dubioase

Tot pe banii oferiti de Primaria Ploiesti Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft, o firma de IT controlata tot de Sebastian Ghita, emite o factura ciudata.

Firma FTC Technologies, partener al firmei Idilis (tot o firma de IT controlata de Ghita), infiintata in 2008 cu obiect de activitate principal activitate de comert cu echipamente electronice si telecomunicatii, emite pe 20.04.2015 o factura in valoare de 45.979 lei reprezentand vanzarea de mingi de baschet, pelerine si echipamente sportive.

Intr-un alt Raport al Curtii de Conturi din 2014, auditorii constata ca din banii Primariei Ploiesti s-a facut o plata nelegala in valoare de 55.800 lei catre firma Divasoft SRL Comarnic, pentru servicii software in domeniul sportului.

Firma Divasoft, potrivit riseproject.ro, reprezinta o mica parte dintr-o retea de firme suspectate de ANAF ca face tranzactii suspecte in dosarele penale in care grupul Asesoft este cercetat pentru spalare de bani. ¬SRL-ul interpus pe traseul banilor se numeste Coneco Serv si, oficial, este o firma axata pe achizitii de site-uri web si montaj de structuri metalice specifice industriei de telecomunicatii. Cu sediul intr-o comuna din suburbii si patronata de doi cetateni, tata si fiu, Coneco Serv a intrat sub lupa procurorilor in toamna anului trecut. Motivul: in 2013, firma a pompat peste 5,5 milioane de lei in alte patru companii ce formeaza nucleul dur al platformei de firme "fantoma": Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard si Narsam Invest.

Banii insa au venit din directia Asesoft, mai precis de la societatile componente ale holdingului: Asesoft International (cumnatul lui Ghita), 2KTelecom si AccesNet International (fratele lui Ghita), Teamnet Business (fondata de Ghita) si Divasoft (monitorizata de ANAF pentru alte tranzactii suspecte cu grupul Asesoft). Cele cinci au transferat in 2013 peste 10 milioane de lei in contul SRL-ului intermediar, Coneco Serv. Jumatate din suma s-a intors imediat de unde a venit, iar cealalta jumatate a intrat in masinaria prahoveana de spalat bani.

(...)

Si Asesoft International a bagat 1,5 milioane lei in SRL-ul "conducta" Coneco Serv, prin tranzactii repetate, cu frecventa lunara. Peste 700 de mii de lei au mai venit de la Teamnet Business, Divasoft si AccesNet International¬.

Aproape jumatate din finatarea ilegala a ajuns in firmele lui Ghita

Din totalul de 3.903.834 lei platiti de Primaria Ploiesti Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft aproape jumatate din suma se regaseste in facturile emise de cele sase firme ale deputatului, mentionate anterior: A&S Travel, 360 Revolution, Federal Media Partner, Editura Prahova, TVMP, Asesoft Technologies.

Aceleasi firme care se alimentau cu bani publici de la Primaria Ploiesti prin asociatia de baschet Asesoft primeau prin incredintare directa in perioada 2012-2015 bani pentru publicitatea lucrarilor pe fonduri europene.

204.042, lei fara TVA s-au scurs catre firmele controlate de deputatul Sebastian Ghita doar pentru publicitatea proiectelor realizate pe fonduri europene in Ploiesti, potrivit datelor oficiale puse la dispozitie de Primaria Ploiesti. Astfel Federal Media Partner SRL a incasat 89.568,80 lei, 360 Revolution SRL 44.880 lei si Editura Prahova S.A. 69.594 lei.

Proiectele pentru care firmele mogulului au fost contractate sa presteze servicii de publicitate sunt Parcul Municipal Vest, pasajul de la Gara de Vest, modernizarea terenurilor de sport de la unitatile de invatamant, reabilitarea termica a blocurilor, lucrarile de reabilitare ale ambelor linii de tramai, 101 si 102, modernizarea Hipodromului si inlocuirea tamplariei de la Colegiul National I. L. Caragiale.

Sebastian Ghita este in prezent cercetat, inculpat si trimis in judecata in patru dosare penale, fiind acuzat de savarsirea a zeci de infractiuni, unele in forma continuata, de la conducere fara permis pana la sprijinirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani, dare de mita, santaj, cumparare de influenta.

Alexandru Iacobescu, presedintele Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft, este cel mai de incredere om al lui Sebastian Ghita, fiind cercetat la randul sau de DNA si audiat in anul 2014 in calitate de director al postului Romania TV pentru evaziune fiscala si spalare de bani. In declaratia de avere a lui Sebastian Ghita figureaza un imprumut acordat in nume personal lui Alexandru Iacobescu, in valoare de 90.000.000 de euro si 4.000.000 de dolari.

DOCUMENTE: