Procurorul general al Romaniei a anuntat ca va cere declasificarea tuturor documentelor care pot aduce clarificari in dosarul Revolutiei, precizarile fiind facute dupa ce procurorii militari au anuntat saptamana trecuta ca au extins cercetarile pentru infractiuni contra umanitatii, transmite Mediafax.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

"Evident, toate documentele care pot sa aduca o contributie pentru a clarifica situatia de fapt de la Revolutie trebuie declasificate", a declarat Augustin Lazar la sediul CSM.

Precizarile procurorului general al Romaniei au fost facute in contextul in care procurorii militari au anuntat saptamana trecuta ca cercetarile in Dosarul Revolutiei au fost extinse in rem, anchetatorii precizand vor fi investigate inclusiv fapte comise dupa 22 decembrie, perioada in legatura cu care, anterior, s-a constatat ca nu sunt indicii privind infractiuni.

"Din actele dosarului rezulta ca pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, noua conducere politica si militara instaurata dupa data de 22.12.1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii", potrivit Parchetului General.

Efectuarea de cercetari ce vizeaza evenimentele ulterioare datei de 22 decembrie a fost unul dintre punctele mentionate in cererea de redeschidere a dosarului.