Procurorii DNA Ploiesti au decis retinerea lui Sorin Blejnar, fost sef Fiscului, acesta fiind acuzat de trafic de influenta intr-un dosar in care el si alti functionari implicati ar fi primit peste 13 mil. lei pentru acordarea de contracte de catre ANAF.

Sorin Blejnar (stanga) adus cu mandat la DNA PloiestiFoto: Hotnews

UPDATEProcurorii au decis punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Blejnar pentru trafic de influenta. Acesta a fost scos din sediul DNA cu catuse, el spunand reporterilor ca este nevinovat. "Nu trebuie sa se ia in calcul denunturile oamenilor cu probleme", a spus Blejnar.

Ce acuza DNA:

"In cursul anului anul 2011, in contextul initierii unor proceduri de achizitii publice la nivelul A.N.A.F., Blejnar Sorin, in calitatea de presedinte ANAF, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi incheiate la nivelul institutiei publice respective.

Banii respectivi urmau sa-i fie remisi in schimbul exercitarii influentei sale asupra unor subalterni, pentru ca acesti sa gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel incat aceste contracte sa fie obtinute de firma omului de afaceri.

In aceste circumstante, in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012,Blejnar Sorin si ceilalti functionari implicati in acest demers au primit suma totala de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de acestia cu care societatea omului de afaceri a incheiat mai multe contracte fictive."

-----

Blejnar fusese adus luni dimineata adus cu mandat din Bucuresti la Directia Anticoruptie din Ploiesti de catre politisti de la operatiuni speciale.

Blejnar este audiat luni de procurorii DNA Ploiesti intr-un dosar privind favorizarea unei firme din domeniul IT, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

In acelasi dosar este vizat si un fost director de achizitii din cadrul ANAF, asupra caruia Sorin Blejnar si-ar fi exercitat influenta pentru incheierea contractului cu firma din domeniul IT, conform surselor judiciare, citate de Agerpres.

Surse judiciare au declarat HotNews ca este vorba de Dan Stroe, fostul director de achizitiii din ANAF, implicat in 2012 intr-un dosar privind o evaziune de 40 milioane de euro. Anchetatorii DIICOT au gasit atunci la Stroe acasa un seif cu 600.000 de euro, relata Mediafax in iulie 2012.

Blejnara fost condamnat, in iunie, in prima instanta, la cinci ani inchisoare cu executare in dosarul 'Motorina', in care este acuzat alaturi de sotii Radu si Diana Nemes de complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat.

Fostul sef al ANAFa fost audiat, in iulie, la DIICOT, in calitate de martor, in dosarul Rompetrol 2, in care 14 persoane sunt urmarite penal pentru manipularea pietei de capital, delapidare, abuz in serviciu, evaziune fiscala si spalare de bani, printre care si fostii ministri Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.