Un mormant care dateaza de acum peste 5000 de ani a fost descoperit, vineri, pe un camp din zona Parcului Industrial Aricestii Rahtivani, transmite Mediafax. Potrivit arheologilor, in mormant au fost descoperite osemintele a patru persoane care provin din Epoca Bronzului.

Descoperiri arheologice in PrahovaFoto: Facebook/ Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

"Este un mormant care are o vechime de 5.000 de ani, poate chiar 5.100 de ani, realizat intr-un tumul de pamant. Este un mormant cu mai multi indivizi. Foarte important este un vas descoperit in partea de vest a gropii, el dateaza din cultura Cotofeni, o cultura care nu e specifica Munteniei, ci mai curand Transilvaniei, Olteniei. Asta arata niste relatii", a declarat Alin Franculeasa, arheologul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

"Mormantul pe care l-am descoperit este foarte interesant. Pana acum am descoperit resturi de la patru defuncti. Majoritatea nu se afla in conexiune anatomica, ceea ce indica manipularea post-mortem. Pe masura ce le vom scoate o sa ne dam seama daca macar unul dintre ei este asezat in pozitie chircita, asa cum era ritualul", a declarat, la randul sau, arheologul Bianca Preda.

De asemenea, in mormant au fost descoperite si podoabe.

"Podoabe din cupru, din scoica. Important este si un pumnal din silex. Sunt extrem de rare", a afirmat Alin Franculeasa.

Oasemintele vor fi trimise la Institutul National de Antropologie.

Arheologii prahoveni au descoperit, in perioada 10 - 24 octombrie, la Paulesti, trei morminte din care cel principal continea doi indivizi. Defunctii erau asezati in pozitie chircita, aveau inventare funerare formate din vase din lut, podoabe din scoica, cupru, argint, dar si o secure din cupru. De asemenea, in groapa unui mormant era depus ocru rosu. Mormintele dateaza din perioada inceputului epocii bronzului si au o vechime de 5200-4900 ani.