Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca traficul rutier se desfasoara sambata, in jurul orei 10:50, in continuare, in conditii de ceata pe mai multe drumuri nationale, insa vizibilitatea in trafic a inceput sa cresca comparativ cu orele diminetii. Amintim ca un accident grav in lant s-a produs sambata dimineata pe autostrada A2, provocand moartea a 3 persoane si ranirea a peste 50. Din primele constatari, accidentul a fost provocat de neadaptarea vitezei la conditiile de vizibilitate redusa, aceasat zona aflandu-se sub atentionare nowcasting de ceata densa.

Ceata in multe zone din taraFoto: Rompres

Judetul Braila: Se semnaleaza ceata pe DN2B, in zona localitatii Ianca (vizibilitate intre 150 - 200 de metri).

Judetul Teleorman: Se circula in conditii de ceata pe DN6 Draganesti Vlasca - Alexandria (vizibilitate 150 de metri).

Judetul Giurgiu: Se mai semnaleaza ceata pe DN5 si DN6, vizibilitatea fiind, pe alocuri, 100 de metri si pe alocuri, chiar mai buna.

Judetul Calarasi: Ceata persista, insa aceasta variaza ca si densitate.

Pentru judetele Braila, Ialomita, Teleorman, Giurgiu si Clarasi, Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare nowcasting referitoare la acest fenomen, valabila pana la ora 13:00.

Recomandarile Politiei

Ceata impune din partea celor aflati la volan, dar si a celorlalte categorii de participanti la traficul rutier, o conduita preventiva pe toata durata deplasarii pe drumurile publice.

Este necesar sa se ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, iar fiecare manevra in trafic sa se faca numai dupa o temeinica asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie sa fie reglate corespunzator.

Politistii recomanda ca luminile de intalnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. In conditii de ceata densa, trebuie folosite si luminile de ceata.

Cea mai periculoasa manevra pe timp de ceata este depasirea, noteaza Infotrafic. Aceasta cu atat mai mult, cu cat cei ce depasesc pot fi surprinsi de aparitia brusca de pe sensul opus a unor autovehicule care circula fara lumini sau avand in functiune doar luminile de pozitie.

De asemenea, in cazul ramanerii in pana, triunghiurile de presemnalizare trebuie asezate la o distanta mult mai mare. Politia reaminteste obligatia conducatorilor de autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public. Recomanda si celorlalti conducatori auto sa poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceata.

Pietonii, biciclistii si carutasii trebuie sa fie constienti de faptul ca pe timp de ceata sunt mai greu vizibili in trafic.