Sistemul cardului de sanatate este din nou blocat, existand probleme la functionarea acestuia de 4 zile, a declarat vineri, la Digi 24, medicul Sandra Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale pentru Medicina de Familie. Contactati vineri de HotNews.ro pentru a explica de ce nu s-au semnat cu CNAS contractele de mentenanta la cardul de sanatate si la platforma de asigurari de sanatate, desi Teamnet a castigat cele doua contracte in valoare de peste 5 milioane euro, oficialii Teamnet au precizat ca 'in acest moment, suntem in faza de negociere a termenilor contractuali. Momentul la care vor fi semnate acordurile cadru va fi dat de evolutia acestei etape'.

Card de sanatateFoto: CNAS
  • "In acest moment, suntem in faza de negociere a termenilor contractuali. Momentul la care vor fi semnate acordurile cadru va fi dat de evolutia acestei etape. Durata procesului de semnare este data de acest demers inerent de negociere. Teamnet si-a asumat toate cerintele din documentatia de atribuire si poarta discutiile de negociere in spiritul respectarii acestor cerinte", a declarat vineri pentru HotNews.ro Bogdan Padiu, directorul general al grupului Teamnet.

Sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate a devenit din nou indisponibil marti seara, 1 noiembrie, incepand cu ora 10:00, din cauza unor probleme tehnice, iar pana la remedierea problemelor, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda in regim off-line, anunta marti Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Contactat marti de HotNews.ro, Liviu Nicolescu, director general adjunct in CNAS, spunea ca spera ca problemele sa fie remediate in cursul aceleiasi zile si ca, in aceasta luna, sa se semneze cu Teamnet si contractele de peste 5 milioane de euro pentru mentenanta la Cardul de sanatate (CEAS) si la Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS).

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustinea, miercuri seara (2 noiembrie) ca sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este in stare de functionare incepand de miercuri de la ora 19:00, iar in continuare se efectueaza operatiuni tehnice de monitorizare si consolidare a acestuia.

Guvernul a adoptat, la finalul lunii octombrie, masuri pentru situatiile in care este picat sistemul cardului de sanatate, hotarand ca serviciile medicale si medicamentele vor putea fi acordate si off-line.

Farmaciile vor putea elibera in sistem off-line medicamentele din retetele medicale emise on-line si off-line atunci cand nu functioneaza platforma informatica de asigurari de sanatate (PIAS), potrivit unor masuri adoptate de Guvern.

Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim on-line, iar cand era picat sistemul cardului national de sanatate, se aflau in imposibilitatea legala de a elibera asiguratilor medicamentele.

De asemenea, si serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor nationale de sanatate curative vor putea putea fi acordate off-line.