Consilierul prezidential Bogdan Aurescu a fost ales membru al Comisiei de Drept International a Organizatiei Natiunilor Unite de catre Adunarea Generala ONU cu votul a 158 de state dintre cele 193 de state membre, anunta Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Mediafax.

Bogdan AurescuFoto: Hotnews

Comisia ONU de Drept International (CDI) este un organ subsidiar al Adunarii Generale ONU avand ca obiectiv realizarea dezvoltarii progresive a dreptului international si a codificarii sale.

Comisia este formata din 34 de experti independenti in domeniul dreptului international, care trebuie sa aiba, conform Statutului Comisiei, o experienta recunoscuta pe plan international in acest domeniu, atat in ce priveste aspectele teoretice, cat si cele practice ale dreptului international, putand proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizatiilor internationale.

CDI a fost creata in anul 1947, a inceput sa functioneze in anul 1949 si a elaborat pana in prezent un numar mare de proiecte de tratate internationale, adoptate ulterior sub egida ONU, in domenii de importanta deosebita pentru comunitatea internationala, cum ar fi cele doua Conventii privind relatiile diplomatice si respectiv privind relatiile consulare (1961 si 1963), cele doua

Conventii privind dreptul tratatelor (1969 si 1986), Conventia privind reducerea cazurilor de apatridie (1968), cele doua Conventii privind succesiunea statelor (1978 si 1983), Conventia privind folosirea cursurilor de apa in alte scopuri decat navigatia (1997), Conventia privind imunitatile de jurisdictie ale statelor si proprietatilor lor (2005), un proiect de Statut al Curtii Penale Internationale

(finalizat in 1994) si multe altele.

CDI are in prezent pe agenda sa subiecte cum sunt protectia atmosferei in dreptul international, aplicarea provizorie a tratatelor internationale, imunitatea oficialilor statului in fata jurisdictiilor penale nationale straine, protectia mediului in timpul conflictelor armate, crimele contra umanitatii, acordurile si practica subsecvente in conexiune cu interpretarea tratatelor.

Comisia functioneaza in sesiuni care au loc o data pe an, pe parcursul a cateva saptamani, la sediul ONU din Geneva. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii.

Bogdan Aurescu, fost secretar de stat si ministru de Externe, este presedintele Ramurii Romane a International Law Association, membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de Romania conform art. 2 al Anexei VII a Conventiei ONU privind dreptul marii, membru supleant al Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei (unde a fost pana in prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii).

A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie in cazul Delimitarea Maritima in Marea Neagra.