Romania face pasi mari in eradicarea coruptiei la nivel inalt, potrivit unor noi date, in contrast puternic cu statul vecin Bulgaria, potrivit Euronews.

Cele doua tari, care au aderat la UE in 2007, au fost clasate printre cele mai corupte din blocul comunitar european pentru perceptiile legate de luare de mita si frauda, citeaza Agerpres.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) din Romania a anuntat ca zeci de parlamentari, primari si magistrati au fost adusi in fata justitiei in ultimii doi ani si jumatate.

Anul trecut, 1.250 de persoane au fost aduse in fata justitiei, intre care fostul premier Victor Ponta care neaga orice acuzatie. Intre acestea au fost 16 parlamentari, cinci ministri, cinci senatori si 97 de primari si viceprimari. Aceasta fata de 1.167 de persoane judecate in 2014 si 451 cu un deceniu in urma, in 2004.

Dar Bulgaria, criticata de Bruxelles in ianuarie din cauza esecului de a realiza un "progres concret si palpabil" in ce priveste lupta impotriva coruptiei, a creat recent un centru pentru solutionarea problemei.

Potrivit expertilor, coruptia a lovit ambele tari din punct de vedere economic si aceasta ii descurajeaza investitorii straini.

Faptul ca Romania a creat un directorat (DNA) pentru combaterea coruptiei in 2002 a ajutat la progresul sau in lupta impotriva coruptiei, a afirmat Eli Gateva, de la London School of Economics si expert in Europa de Sud-est.

Primele rezultate au fost lente, dar ultimii patru ani au fost impresionanti, a spus ea, in timp ce institutiile au devenit mai independente si bugetele au crescut.

Valentina-Andreea Dimulescu, de la proiectul Anticorrp, a declarat pentru Euronews ca DNA a beneficiat de asemenea de ajutorul serviciilor de informatii ale Romaniei in ceea ce priveste colectarea de probe in cazurile de coruptie.

Expertii au salutat de asemenea progresul Romaniei in solutionarea coruptiei la nivel inalt, dar considera ca aceasta este inca o problema in societate in general.