Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual a depus un memoriu la Avocatul Poporului prin care a reclamat ca nu se poate reorganiza o structura a Ministerului Afacerilor Interne in baza unei ordonante de urgenta, Constitutia Romaniei stabilind ca astfel de initiative legislative pot fi facute prin legi organice.

"Ne nemultumeste faptul ca nu se respecta Constitutia, articolul 118, care vorbeste despre regimul armat si despre institutiile publice centrale din administratie, care sunt organizate, din punct de vedere juridic, doar prin lege organica. Ar fi primul element. Al doilea este ca nicio politie din sistemul Euro-Atlantic in care noi suntem parte nu este militarizata, niciun serviciu de informatii din aceasta zona Euro-Atlantica nu este militarizat. Capitolul 24 din JAI (Justitie si Afaceri Interne) pe preaderare a obligat Romania sa demilitarizeze politia", a declarat, pentru News.ro, Dumitru Coarna, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC).

Sindicalistii au depus un memoriu prin care cer institutiei Avocatului Poporului sa ridice o exceptie de neconstitutionalitate in acest sens.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca reprezentantii institutiei vor analiza memoriul "in conformitate cu Constitutia si legislatia in vigoare", urmand sa ia o decizie in privinta unei eventuale exceptii de neconstitutionalitate.

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a declarat, miercuri, ca noua structura rezultata din transformarea DIPI se va numi Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) si va fi sub control parlamentar. De asemenea, arhiva DIPI va ramane in Ministerul de Interne, la fel si lista ofiterilor acoperiti, precizand ca infiintarea acestei structuri a fost "o prioritate anuntata de la inceputul mandatului".

Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) este in subordinea Ministerului Afacerilor Interne si va functiona ca structura specializata cu atributii in domeniul securitatii nationale, din aria de competenta a acestui minister. Prevederea se regaseste intr-o Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri de Guvern.

Noua structura va fi sub control parlamentar. "Acest control parlamentar se va inscrie pe doua paliere. E un control parlamentar pasiv prin faptul ca ministrul de resort este chemat in Parlament sa dea raportul asupra activitatilor noii structuri atunci cand i se cere, dar introduce si un element proactiv, creaza posibilitatea ca Parlamentul sa creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, asa cum o face si pentru celelealte servicii de informatii, SRI, SIE sau SPP", a explicat Tudorache.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare si personal contractual.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei se vor lua masuri pentru operationalizarea administrativa a noii structuri si in acest sens va fi adoptata o hotarare de guvern privind structura organizatorica a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorica si regulamentul de functionare al DGPI, precum si un ordin al sefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioara al structurii.