Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, joi, ca greva cadrelor medicale din federatia sindicala Sanitas este ilegala, decizia nefiind definitiva insa este executorie, anunta News.ro. Sindicalistii au anuntat inca de marti ca greva este suspendata, in urma promisiunilor ca majorarile salariale vor trece de Parlament, saptamana viitoare.

Greva Sanitas - spitalul FloreascaFoto: Agerpres

"Admite cererea. Dispune incetarea grevei ca fiind ilegala", se arata in minuta Tribunalului Bucuresti.

Decizia instantei nu este definitiva, insa este executorie.

Cererea de anulare a grevei a fost depusa, marti, de Ministerul Sanatatii la Tribunalul Bucuresti.

"Federatia Sanitas a fost atentionata in repetate randuri ca demersul sindical nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca (...) Totodata, Ministerul Muncii a comunicat Federatiei SANITAS ca, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declansa conflictul colectiv de munca deoarece exista un contract colectiv de munca (CCM) incheiat si inregistrat legal la nivelul sectorului de activitate Sanatate. Activitati Sanitar - Veterinare. Valabilitatea contractului este pana la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existentei unui CCM, angajatii nu pot declansa un conflict colectiv de munca", a aratat Ministerul Sanatatii, joi, la scurt timp dupa decizia Tribunalului Bucuresti.

De cealalta parte, Marius Sepi, prim-vicepresedintele federatiei Sanitas, a spus ca nu stie inca daca va contesta decizia instantei.

"Noi am cerut suspendarea grevei. Nu stiu ce sa spun. Astept motivarea", a declarat Sepi.

Ministerul Sanatatii a anuntat marti, ca a depus o actiune prin care a solicitat instantei sa constate ca greva generala organizata de Federatia Sanitas nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au aratat ca acte normative in vigoare stabilesc conditiile clare in care poate fi declansat un conflict de munca si in care pot fi solicitate majorari salariale.

Potrivit oficialilor institutiei, declansarea conflictului de munca s-a facut fara respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social

Ministerul arata ca, potrivit legii, conflictul colectiv de munca se poate declansa in urmatoarele trei situatii clare, federatia Sanitas nefiind in niciuna dintre acestea: - angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract ori cel anterior a incetat; angajatorul/organizatia patronala nu accepta revendicarile salariatilor (in procesul negocierii contractului colectiv); partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Federatia Sanitas a anuntat, tot marti, ca suspenda greva generala din spitale ca urmare a promisiunilor ca majorarile salariale vor trece de Parlament saptamana viitoare.

Decizia de suspendare a grevei a fost luata si in contextul exercitiului de alarmare in caz de cutremur major.

Majorarile salariale adoptate luni seara in comisii vor intra saptamana viitoare in plen.

Deputatii din Comisiile de munca si buget au adoptat, luni seara, la capatul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorari salariale pentru angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, personalul din invatamant, precum si sporuri pentru medici, desi ministrul Muncii, Dragos Pislaru, s-a impotrivit si i-a avertizat ca acest lucru inseamna un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele doua comisii, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25 la suta fata de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante prezent la dezbatere a precizat ca, daca acest amendament este adoptat, deficitul va creste.

Totodata, deputatii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale sa fie calculate la baza salariala din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.