Investigatie HotNews.ro

Baiatul destept al afacerilor cu tehnologie de securitate. Mircea Tudor: Exista sansa sa inchid aici si sa fac totul in Elvetia/ A castigat in Romania contracte cu statul in valoare de 560 de milioane de lei in ultimii 9 ani

Joi, 3 noiembrie 2016, 16:41 Actualitate | Esenţial


Mircea Tudor - centru
Foto: MAE
Presa elvetiana scrie ca o investitie romaneasca de 45 de milioane de euro in cantonul Berna, programata sa fie inaugurata in aceasta toamna, se amana cateva luni, fara a explica de ce. Mircea Tudor, inventatorul care a castigat doua premii la Salonul International de Inventica de la Geneva cu  scanere de camioane si de avioane, a declarat pentru HotNews.ro ca inclusiv investigatia DNA, care il acuza de dare de mita, a determinat autoritatile elvetiene sa faca verificari suplimentare. Pe de alta parte, firma lui Mircea Tudor, MB Telecom LTD SRL, pare un abonat al contractelor cu statul. Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) raporteaza in ultimii noua ani nu mai putin de 211 de contracte in valoare totala de peste 561 de milioane de lei (131 milioane de euro), majoritatea cu Autoritatea Nationala a Vamilor, dar si cu aeroportul Otopeni, SRI, SPP, Ministerul de Interne.
 • Mircea Tudor: "DNA vine cu acuzatii aberante, e ca si cum as fi impins afara din tara asta, sa nu mai fac afaceri aici. Daca voi constata ca ma lovesc de acelasi tratament absurd, exista sansa sa inchid tot aici si sa fac totul in Elvetia."
 • Vezi in text cine este si ce afaceri deruleaza "baiatul destept al afacerilor cu tehnologie de securitate". Cum a ajuns sa detina un cvasi-monopol in dotarea vamilor cu scanere

O stire publicata pe 24 octombrie in publicatia swissinfo.ch sub titlul "O firma de tehnologie romaneasca alege Elvetia in ciuda costurilor mari" a trecut prea putin observata. In esenta, este vorba despre firma romaneasca Tudor Scan Tech SA, detinuta de Mircea Tudor, castigator in doua randuri al Expozitiei de la Geneva. Este prezentat drept creierul Roboscan Aeria, un scanner portabil care poate detecta prezenta explozibililor, armelor sau drogurilor sau chiar a micro-fisurilor in avioanele civile sau militare in doar cateva minute.

Potrivit swissinfo.ch, in urmatorii cinci ani compania lui Mircea Tudor va investi aproximativ 45 de milioane de euro in noua fabrica de la Saint-Imier, unde va crea 130 de noi locuri de munca. Saint-Imier este o mica localitate din cantonul Berna. Pana aici, nici o noutate semnificativa. Exact aceste informatii despre firma romaneasca, care promite investitii in Elvetia, apareau inca din 2014 pe site-ul Ambasadei Romaniei in Elvetia.
 


Articolul publicat saptamana trecuta in swissinfo.ch aduce o singura informatie suplimentara: fabrica, planificata sa inceapa productia in Elvetia in aceasta toamna, este in continuare in constructie si va functiona abia din vara anului viitor. Munca la fabrica este intarziata cu noua luni, un lucru care il irita pe John Todeschini, directorul santierului din aprilie, mai scrie sursa citata.  

"Autoritatile aeroportuare si companiile aviatice au facut deja comezi masive dar, din nefericire, nu le putem onora", spune Todeschini, citat de swissinfo.ch. Mircea Tudor este la randul sau citat cu o predictie referitoare la cifra de afaceri in urmatorii sase ani, care va depasi 1, 8 miliarde de euro. "Iar acesta este cel mai rezervat scenariu", spune Tudor citat de swissinfo.ch.

Nici ziarul, nici investitorul roman nu ofera insa detalii foarte clare despre motivele intarzierii. Publicatia elvetiana noteaza: "Constructia fabricii a fost afectata de probleme de monitorizare, neintelegeri si o slaba comunicare intre partile interesate". Dar nu aflam din articol cine sunt aceste parti interesate si la ce se refera "problemele de monitorizare".

Seful departamentului de promovare economica din cantonul Berna, Jean-Philipe Devaux, a declarat pentru HotNews.ro ca nu cunoaste exact motivele intarzierii constructiei fabricii si nici daca problemele aparute au vreo legatura cu investigatia penala inceputa in Romania impotriva lui Mircea Tudor. "Pot spune ca uneori apar mici lucruri neasteptate. Sa fiu sincer, nu stiu mai multe", afirma Devaux.

Contactat de HotNews.ro, Mircea Tudor a explicat ca intarzierea este justificata de trei motive: verificarile riguroase la constructia cladirii in Elvetia, investitiile pe care autoritatile din Saint Imier au trebuit sa le faca in dezvoltarea retelei electrice, dar si investigatia DNA inceputa in Romania. "Autoritatile din Elvetia au inceput verificari, dar s-a terminat pozitiv, in sensul ca nu e cazul sa dea crezare la ceea ce se intampla aici. Au constatat ca nu se justifica nici un fel de reactie negativa din partea lor, in sensul de a bloca. Dar au trebuit sa faca verificari", explica Mircea Tudor.

Acesta a explicat ca o parte din productie a fost transferata in Elevetia din ratiuni de business, pentru a da un plus de atractivitate pentru potentialii clienti aplicand eticheta Swiss Made produselor MB Telecom LTD. Tudor se prezinta drept primul investitor roman in Elvetia "in toata istoria relatiilor comerciale bilaterale romano-elvetiene".

Pe data de 17 iunie 2016, Mircea Tudor, presedintele companiei MB Telecom, a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA, pentru cumparare de influenta si evaziune fiscala. Procurorii l-au acuzat  ca a platit 6 milioane de lei unui avocat din Teleorman, pentru a fi ajutat sa castige licitatii organizate de Autoritatea Nationala a Vamilor.
 • mircea tudor la dna
  Foto: AGERPRES
  Comunicatul DNA: "Suspectul Ardeias Liviu, in intervalul noiembrie 2010- aprilie 2011, a primit, in doua transe, in mod indirect (prin intermediul unor operatiuni comerciale fictive), suma de 6.000.000 de lei de la inculpatul Tudor Mircea (asociatul si administratorul unei societati comerciale) promitand in schimb ca va interveni la anumiti functionari din cadrul unor autoritati, in vederea obtinerii documentelor despre care sustinea ca ar fi fost necesare adjudecarii, de catre societatea lui Tudor Mircea, a unor contracte cu Autoritatea Nationala a Vamilor privind sisteme de securizare. Suspectul Ardeias Liviu ar fi incasat comisionul de 6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele incheiate cu Autoritatea Nationala a Vamilor, pe baza a doua facturi emise de cabinetul de avocatura. Imediat ce i-au intrat banii in cont, acesta i-a ridicat de la casieria bancii. Banii au fost primiti indirect, prin intermediul unor operatiuni comerciale simulate desfasurate intre societatea lui Tudor Mircea si cabinetul avocatului Ardeias Liviu, prima transa in cuantum de 3.800.000 lei, la data de 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua transa de 2.200.000 lei, la data de 27 aprilie 2011. Suma de 6 milioane lei incasata de catre Ardeias Liviu de la societatea lui Tudor Mircea a fost inregistrata in contabilitatea acelei societati drept cheltuiala cu achizitii de prestari servicii, desi suma ar fi fost folosita, in realitate, pentru plata influentei susmentionate. In acest fel, s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat in suma de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 euro), reprezentand impozit pe profit pe care societatea respectiva era obligata sa il plateasca statului.Inculpatului Tudor Mircea si suspectului Ardeias Liviu li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedura penala. Precizam ca Ardeias Liviu a mai fost trimis in judecata, alaturi de alte persoane, de catre procurorii anticoruptie, la 11 aprilie 2013, fiind condamnat definitiv la 6 ani inchisoare cu executare, la 25 noiembrie 2015, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru tentativa de inselaciune. Intr-un alt dosar a fost trimis in judecata, la 17 iunie 2013, pentru infractiuni de evaziune fiscala, fiind condamnat definitiv, la 3 mai 2016, la 5 ani inchisoare."
DNA a explicat, intr-un raspuns transmis HotNews.ro, ca dosarul se afla in lucru si ca nu poate oferi informatii suplimentare.

Mircea Tudor sustine ca acuzatiile DNA sunt "100% nesustinute de absolut nici o proba" si ca a platit cautiunea de 1 milion de lei solicitata de procurori drept masura asiguratorie.

"In actul meu de acuzare scrie negru pe alb ca as fi dorit sa cumpar influenta prin acest avocat de la vama franceza, vama elvetiana, politia de frontiera germana, Eurocustoms si Europol. Deci asta scrie in actul pe care l-am primit eu. Este o dovada a neseriozitatii acuzatiei, nimeni nu-si imagineaza ca aceste insitutii pot fi corupte. Cu atat mai putin de un avocat roman", afirma inventatorul.  

El mai spune ca "ANAF si DNA vin cu acuzatii aberante" si ameninta ca isi va muta cu totul afacerile din Romania. "E ca si cum as fi impins afara din tara asta, sa nu mai fac afaceri aici. Daca voi constata ca ma lovesc de acelasi tratament absurd, exista sansa sa inchid tot aici si sa fac totul in Elvetia", se plange Tudor.

In Romania, Mircea Tudor este administrator si asociat unic la doua firme cu nume aproape similare: MB Telecom SRL si la MB Telecom LTD SRL. Diferenta dintre ele este ca una are sediul in Otopeni, cealalta in Saint-Imier. Dar mai exista o diferente esentiala: proprietarii. La prima proprietareul e cunoscut, la a doua nu in totalitate.

In MB Telecom, Mircea Tudor figureaza la Registrul Comerului asociat cu 96%, iar Radu Mihai Tudor (fiul sau) cu 4%. Sediul acestei firme este in Otopeni.  

In MB Telecom LTD SRL, asociat unic este azi Tudor Scan Tech SA, iar administrator este Mircea Tudor. Sediul acestei firme este in Saint-Imier, Elvetia.  Potrivit datelor publice, Mircea Tudor figureaza la  Tudor Scan Tech SA, infiintata in iunie 2014 sub numele initial de Tudor Tech SA, ca simplu membru in consiliu de administratie cu drept de semnatura, dupa ce initial fusese presedintele companiei. Nu e clar insa cine sunt proprietarii, deoarece forma de organizare a companiei este "societe anonyme" ceea ce inseamna ca proprietarii pot ramane anonimi, conform legii elvetiene.

Intrebat cine sunt actionarii, Mircea Tudor a raspuns ca majoritatea societatilor din Elvetia sunt "societe anonyme". El afirma ca este actionar majoritar la Tudor Scan Tech SA, dar mai spune ca nu doreste ca divulge numele celuilalt asociat, un partener elvetian.

"Nu va pot spune cine e, nu am acordul lui. Nici nu e relevant, actiunile se pot tranzactiona peste noapte, ne intalnim tragem concluzia si s-a facut tranzactia. Pentru moment este o afacere de familie. Eu sunt actionar majoritar", sustine Tudor.

La o simpla cautare in SEAP (sistemul electronic de achizitii publice), MB Telecom, firma unde actionar la vedere e Mircea Tudor, nu apare ca ar fi incheiat contracte din bani publici in Romania.

In schimb, cealalta firma, MB Telecom LTD SRL, firma unde actionarii nu sunt cunoscuti in totalitate, a castigat nu mai putin de 211 contracte cu diferite institutii publice in valoare totala de 561 de milioane de lei (131 milioane de euro). Majoritatea sunt incheiate cu Autoritatea Nationala a Vamilor, unde DNA a deschis si un dosar impotriva lui Mircea Tudor, dar si cu Ministerul de Finante, SRI, SPP, Ministerul de Interne, Jandarmeria etc.
Totalul contractelor incheiate din 2007 incoace de MB Telecom LTD SRL cu institutii sau companii de stat transmise la solicitarea HotNews.ro de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), care opereaza Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
 • Autoritatea Nationala a Vamilor: 93 contracte - in valoare totala de 68,167,947 euro
 • AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA:13 contracte - 31,315,770.75 euro
 • Ministerul Finantelor Publice: 3 contracte - 9,457,369.00 euro
 • #Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA: 8 contracte - 7,824,316 euro
 • CN Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti SA: 4 contracte -  7,200,939 euro
 • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati: 2 contracte -  3,676,257.02 euro
 • R.A. Aeroportul Iasi: 10 contracte -  1,094,426.60 euro
 • Regia Autonoma Aeroport  Craiova: 9 contracte -  448,175.84 euro
 • Institutul National de Expertize Criminalistice: 5 contracte -  417,970 euro
 • Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A: 15 contracte -  340,217 euro
 • S.N. Aeroportul International Timisoara Traian Vuia S.A.: 7 contracte - 254,040.91 euro
 • Inspectoratul General al Politiei Romane: 4 contracte -  191,573 euro
 • Inspectoratul General al Politiei de Frontiera: 2 contracte -  136,198 euro
 • Compania Nationala Imprimeria Nationala S.A.  1 contract -  121,560 euro
 • Senatul Romaniei: 1 contract -  93,649.09 euro
 • Inspectoratul de Politie al Judetului Brasov: - 1 contract -  85,719 euro
 • Banca Nationala a Romaniei: 1 contract -  70,638 euro
Intrebat de HotNews.ro cum se explica  numarul mare de contracte incheiat cu institutii sau companii de stat, in special cu Autoritatea Nationala a Vamilor, Mircea Tudor sustine ca existat o prima licitatie in 2001 organizata de Banca Mondiala, la care au participat toti furnizorii din lume si au fost cinci oferte.  

"Noi am castigat cu pretul cel mai mic, dupa care in mod logic pentru mine a fost normal sa nu se mai organizeze licitatii pentru ca exista un principiu al unicitatii dotarii. E logic, daca am cumparat anul asta ceva sa cumpar si anul viitor acelasi produs, sa am aceeasi doteare. Nu s-a aplicat achizitia din sursa unica, s-au organizat licitatii. Fiind castigatorii primei licitatii, aveam prima sansa la urmatoarele, avand in vedere conditia impusa in caietul de sarcini, aceea de compatibilitate a achiztiilor noi cu dotarea existenta si integrabilitatea achizitiilor noi in sistemul national de securitate vamala existent", afirma Tudor. 

El sustine ca numarul mare de contracte se justifica si prin faptul ca a castigat contracte cadru, care se fractioneaza in mai multe contracte subsecvente, de mentenanta. "Nimeni nu poate face mentenanta pe un produs gandit, instalat de noi", explica omul de afaceri.

Acesta sustine ca pentru institutii ca SPP, SRI sau Jandarmeria, compania a vandut sisteme de protectie anti-terorista similara cu cele din aeroporturi. "Suntem foate puternici pe aeroporturi.
 Probabil ati observat, aeroportul Otopeni este securizat de noi. Aeroportul a trecut cu mare succes toate auditurile internationale la care e supus cel putin odata pe an, inclusiv cele incognito", sustine Tudor.  

In Elvetia, Mircea Tudor mai figureaza asociat la compania MATRIX, alaturi de cativa cetateni moldoveni. Tudor afirma ca MATRIX este o firma de IT care nu si-a inceput inca activiatea si ca actionarii moldoveni nu mai sunt in firma.

Cine este Mircea Tudor?

Robo Scanner Area
Foto: MAE
Este cunoscut mai degraba ca inventatorul care a castigat de doua ori Marele Premiu la Salonul de Inventica de la Geneva. Intr-o pagina de promovare, se prezinta drept "cel mai renumit inventator roman contemporan si cel care si-a propus sa revolutioneze industria de securitate la nivel mondial. MB Telecom este astazi singurul IMM din lume care activeaza in domeniul tehnologiilor de scanare radioactiva si singura companie din lume care a castigat de doua ori Marele Premiu al Salonului de Inventii de la Geneva, in 2009 si 2013".

Insa numele sau a inceput sa atraga atentia dupa ce DNA a deschis in iunie 2016 o investigatie impotriva sa, acuzandu-l de cumparare de influenta (mita) si evaziune fiscala. Jurnalistul Alex Costache de la site-ul romaniacurata.ro a scris atunci ca Mircea Tudor mai are si alte calitati: " este bun prieten, vecin si nasul adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu (acesta a ocupat, pentru o perioada scurta, si functia de procuror general interimar). Mai mult, omul de afaceri l-a imprumutat pe procurorul Licu cu 300.000 de euro. Cu acesti bani, Licu si-a cumparat un apartament intr-un ansamblu rezidential pe care il inchiriaza cu 18.000 de euro pe an, potrivit declaratiei de avere a magistratului, pe care o puteti vedea aici."

Potrivit site-ului Romania Curata, Mircea Tudor si-a explicat in felul urmator relatiile cu Bogdan Licu: "S-au strans relatiile (e vorba de relatiile cu Bogdan Licu - n.r.) intre noi pana cand am devenit foarte buni prieteni. Dupa aia i-am propus sa se mute langa mine. Eu eram deja in Balotesti si s-a mutat. A fost un teren de vanzare. I-am zis: ᅡBogdan, e un teren de vanzare aproape, la doua case de mineᅡ. Si cand si-a facut casa in Balotesti, el a vandut prin Bucuresti ceva si i-au ajuns banii doar sa-si cumpere teren, nu sa-si faca si casa. Si i-am zis ᅡOk, te ajutᅡ. E cel mai bun prieten al meu. Acum suntem vecini la 3 case distanta. Ne vizitam in fiecare saptamana. Mancam impreuna, bem impreuna, vorbim despre femei, despre proiectele mele. Eu n-am apartament in Central Park. Bogdan a zis: ᅡEu vreau ᅡsa-mi iau apartament in Central Park si nu satisfac conditiile de creditareᅡ Si am zis: ᅡOk, te sustin euᅡ Si cu asta ᅡbasta"

Sotia lui Licu este psiholog la SRI. Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Sercan.

Mircea Tudor (58 de ani) s-a nascut in comuna Afumati, aproape de Bucuresti. Potrivit unui interviu acordat ziarului Adevarul in 2013, a absolvit liceul de electronica din Capitala, iar dupa liceu s-a angajat la Centrala de Constructii Cai Ferate, unde ar fi lucrat ca electrician auto aproximativ trei ani.

In anii 90, imediat dupa revolutie, sustine ca a lansat doua ziare, "Lumea afacerilor" si "Telefax", ca ar fi lucrat si in televiziune, facand reportaje pentru emisiunea "Viata Satului". Sustine nu a facut nici o facultate, doar cursuri de perfectionare organizate de Ministerul Comertului Exterior intre 1992 si 1994 si ca "am studiat autodidact tot timpul".  

Alegerile din 1992 il prind, potrivit propriilor declaratii, la Partidul Democrat Agrar Roman (PDAR), condus pe atunci de Victor Surdu, unde ar fi activat ca director de campanie electorala. ¬Eram vicepresedinte, presedintele sectiei de tineret si director de campanie. Din 0%, am facut 18%, luand voturi de la Iliescu¬, a declarat Mircea Tudor in interviul pentru Adevarul.

Tot in 1992 sustine ca a infiintat prima firma: Sunday Marexim. "Am inceput sa import din Coreea de Sud alarme pentru case si masini. A mers destul de bine, astfel incat, in ¬94, aveam firma cea mai puternica de alarme de masini din Romania. Era si o cerere uriasa, pentru ca se si fura mult. Aveam o retea de distributie, aduceam cate doua-trei tone de alarme cu avionul in fiecare saptamana. Era o jucarie care se invartea destul de repede. In ¬94, am facut MBT (n.r.  MB Telecom, actuala firma) si am inceput sa am nostalgia proiectelor complexe pe care le faceam in perioada comunista", sustine Tudor.

Ideea Roboscan, inventia cu care a castigat prima data, in 2009,  la Salonul International de Inventii de la Geneva ar fi aparut in 2001, cand Banca Mondiala a organizat o competitie pentru securizarea vamilor din Romania. "Ne-am asociat cu o firma mare din Los Angeles si i-am convins sa vina in Romania, sa ne unim fortele. Am facut in 2002 doua scanere, in 2003 Banca Mondiala a suplimentat comanda cu inca unul, in 2004 am mai facut unul pentru Letonia. Si, tot invatand, ne-am gandit sa-l facem altfel decat ceilalti: fara operator, fara prezenta umana. Le-am propus partenerilor din Los Angeles, ei au spus ca sunt utopice ideile noastre, asa ca am inceput singuri. Din 2004 pana in 2008 am lucrat la scaner, iar in 2009 l-am expus", a mai explicat Mircea Tudor.

In 2013, acesta spunea ca in tara sunt 18 scanere pentru camioane si ca urmeaza "valul doi", pentru avioane. Pretul unui scaner pentru camioane ar fi intre 1, 5 si 1, 8 milioane de euro, in functie de configuratie si dotari, iar la avioane preturile sunt intre 3 si 3,5 milioane de euro pe bucata.

Potrivit revistei Capital, averea lui Mircea Tudor este evaluata la 33 - 34 milioane de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20503 vizualizari

 • +10 (28 voturi)    
  Nu cred. (Joi, 3 noiembrie 2016, 17:55)

  Johanis [utilizator]

  Atata timp cat exista o cifra de afaceri si cu parteneri din privat cel putin egala cu cea derulata cu institutiile statului, nu cred ca exista dubii in privinta corectitudinii dvs.
  Dar daca ati lucrat 90% din cifra de afceri NUMAI cu STATUL, atunci, DA, poate fi o problema.
  Ceea ce nu m-ar surprinde, doar traim in Romania!
  • +21 (29 voturi)    
   daca ai putea sa nu uiti care (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:05)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   e scopul businessului
   e material livrat pentru securitate la aeroport
   ai cumva cunostinte cine/care firma privata poate fi interesat de asa ceva?
   o vama privata ceva? o politie de frontiera privata?
   e bataie de joc
   habar nu am cine sint baietii aia de la roboscan da s-ar putea totusi sa aiba dreptate
   zic si eu
   nu dau cu paru
   • -1 (13 voturi)    
    Eu cred ca a incercat sa unga cativa functionari (Joi, 3 noiembrie 2016, 21:04)

    zzztop [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

    a primit, in doua transe, in mod indirect (prin intermediul unor operatiuni comerciale fictive), suma de 6.000.000 de lei promitand in schimb ca va interveni la anumiti functionari din cadrul unor autoritati, in vederea obtinerii de contracte.

    daca era asa cinstit cred ca se bateau toate vamile din lume pe produsul lui, nu trebuia sa sponsorizeze niste functionarasi romani.. cred ca ii e ciuda ca Ghita pentru niste CD-uri ia mai multe milioane de euro. de la statul roman
    • +2 (8 voturi)    
     well no comments here (Joi, 3 noiembrie 2016, 22:37)

     MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

     daca e asa cum zici tu .....baiatu e inca liber?
     din punctul meu de vedere ar trebui sa fie la ....chiftele cu prastia sau la ...."brutarie" cu toate ca nu vad legatura directa a fi brutar e o meserie onorabila.
     sa inteleg ca sint si probe pentru ce zici tu acolo?
     sau numai asa zice ...lumea?
     • -3 (3 voturi)    
      ai citit articolul? (Vineri, 4 noiembrie 2016, 10:37)

      zzztop [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

      am citat din referatul DNA..
      • +2 (2 voturi)    
       Nu (Vineri, 4 noiembrie 2016, 17:51)

       MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

       nu l-am citit
       eu nu stiu sa citesc
       numai sa ...scriu
       PS
       era doar o parere
       e liber aici pot sa scriu ...pareri nu?
       sau trebuie sa cer aprobari mai intai de la zzztop?
 • -5 (35 voturi)    
  Foarte bine ! (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:43)

  taticutu [utilizator]

  Ce si-au luat-o in cap baietii astia !!! In primul rand , trebuie sa se distruga tot ce este romanesc, pentru ca, nu-i asa , totul miroase a coruptie ; in al doilea rand , nu-i mai bine cu investitorii straini, pentru ca ei sunt ingerii afacerilor, vin dintro lume in care cinstea si drepatea sunt legi absolute, iar denumirea de " coruptie " a fost deja scoasa , definitiv, din dictionarele lor ...
  • -1 (1 vot)    
   Mai ales ca tipul e absolut rezonabil (Vineri, 4 noiembrie 2016, 14:08)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

   http://adevarul.ro/tech/stiinta/mircea-tudor-inventator-geneva-interviu-1_51823105053c7dd83f67e9fa/index.html

   ===========================

   Interviul, facut acum cativa ani, ne prezinta un individ inteligent, normal la cap, castigator in orice sistem pe baza muncii lui si calitatilor personale, cu atitudine puternica si idei bine conturate.
   Total opus haterului frustrat, loser permanent, taietor de frunza la caini si traitor in apartamentul mamii, de pe o zi, pe alta, latrau in directia aratata de stapani.

   E normal sa fie urat de indivizii standard ai site-ului HN.
 • +2 (22 voturi)    
  evaziune? (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:45)

  Nevermind [utilizator]

  In conditiile in care avocatul si-a declarat veniturile si platit darile? Marsh mah de aici. Aberatia asta tine de intre in cutuma controalelor si a mentalitatii organelor de control, desi este si peste abuz de drept.

  L-ati prins pe avocat ca a dat si aia de la vama ca au luat? OK, beliti-i pentru asta. Ca a fost contract simulat ca sa primeasca ala banii si sa-i dea mai departe? OK si asta, conexati-l pe partea asta... DAR... NU este evaziune. M...i mamii lor de lege si logica... sunt mai intinse ca o ciunga.
  • 0 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 noiembrie 2016, 22:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

   • +1 (11 voturi)    
    serios? (Joi, 3 noiembrie 2016, 23:00)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Incearca sa citesti la ce iti dai cu presupusul, in loc sa comentezi pe langa. Daca este fieful lui dragnea si al bombonicii, nu inseamna ca de acolo nu pot proveni si profesionisti. Sau la tine conteaza brandul, masina cat mai mare, aifonul pe masa si locatia cat mai smechera pentru a defini profesionalismul? Mda, ai dreptate... ai spus tot.
    • +1 (5 voturi)    
     Serios ? (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:06)

     MasP [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

     560 milioane de lei din afaceri cu statul si nici macar o spaguta, nici macar un trafic de influenta, nimic, nimic ? Tu ori esti parte din sistem ori nu traiesti in Romania. In primul rand , orice contract public de dimensiunile astea in Romania nu se poate face fara sa treci de un functionar de rang inalt care nu-ti va da niciodata o semnatura pe ochi frumosi. Hai sa zicem ca , poate, din intamplare prinzi un contract fara spagi si fara sa impingi niste bani, e posibil , nu zic ca unii nu sunt asa de vigilenti sa te taxeze pentru orice contract. Dar tipul asta a obtinut mult prea multe contracte ca sa nu fie ceva dubios acolo. In plus, mizeria aia de declaratie legata de prietenia cu procurorul adjunct al Romaniei imi arata ca tipul e uns cu toate alifiile. Acelasi procuror despre care aflam ca nevasta-sa lucreaza in SRI. Si iata cum se fac conexiunile. SRI- SPP- SIE- Min de Interne. Despre ce dracu vorbesti ? Ne crezi idioti pe toti ? Individul asta si inca alte cateva zeci au curatat Romania de zeci de miliarde de euro pentru rahaturi inutile in timp ce oamenii mor cu zile in spitale. Deci asta era prioritatea Romaniei ?
     • 0 (0 voturi)    
      foarte (Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, 13:57)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MasP

      Vezi ce dracului am scris exact. Habar n-am daca a fost spaga si probabil a fost. ALTCEVA am comentat/contestat. Ii cred idioti doar pe cei ce baga totul intr-o mare galeata si genereaza precedente periculoase pentru restul, si-i cred si mai idioti pe aplaudacii care nu gandesc ce aplauda. E ca si cum l-ai acuza pe neve pe un criminal si pentru viol, numai ca sa-l infunzi si organelor le intra in cap ca pot acuza pe oricine de viol, inclusiv pe tine la un moment dat. Acum ai inteles sau mai desenez?
 • +27 (45 voturi)    
  ai facut afaceri cu statul, ai dat spaga ! (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:48)

  MirceaCristian [anonim]

  Nu ajunge nimeni sa faca afaceri cu statul pana nu spaguieste functionari si politicieni !
  Cu cat e mai mare valoarea din contract, cu atat sunt mai voluminoase spagile si influentele !

  Si daca ai plecat in Elvetia (care nu e membru UE) ca sa construiesti o fabrica ...decat sa o faci in Romania unde terenul, materialele de constructii si mana de lucru sunt mult mai ieftine si usor de gasit, inseamna ca aveai un motiv altul decat criteriile de business si eficienta.

  ...lamentatii de business !
  • -3 (15 voturi)    
   O să rămână în Elveția (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:29)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui MirceaCristian

   Și are un motiv cât se poate de bun: prezumția de vinovăție de la care pornesc românii.
 • +4 (22 voturi)    
  Subtila minarea DNAului,cu ricoseul la M.Tudor (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:04)

  Plagarus [utilizator]

  Are RO resurse nebanuite si nepopularizate in media :
  De ex.Unitatea de Scanare Mobila (USM), se gaseste in dotarea Politiei de Frontiera Romane, fiind foarte apreciat de catre partenerii din UE si NATO.
  Acest vehicul este unic in lume, fiind cerut la export de catre statele membre ale UE.!!!!
 • -1 (17 voturi)    
  Elon Musk este acelasi lucru (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:19)

  jackalphonse [utilizator]

  Dar mai mascat
  • +3 (3 voturi)    
   Ce? (Vineri, 4 noiembrie 2016, 10:51)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   De ce ai spune asta si de ce mai primesti si like-uri pe deasupra? Chiar sunt curios.
 • +4 (18 voturi)    
  ce suparat este marele afecerist de tinichea (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:36)

  cartofil [utilizator]

  a luat 120 milioane de la statul roman si cu 45 face o fabrica in Elvetia, ca sa-si deschida o afacere si sa nu mai aiba probleme financiare, el si trei generatii dupa. Elvetia, tara sigura, nu pierde banii. Restul i-a folosit ca sa dea spagile si sa traiasca in lux. Uite de asta sunt daunatori spagarii. Dupa ce ca iau bani fara sa produca plus valoare, nu sunt in stare nici macar sa dezvolte o afacere in tara. Scot banii ca sa si-i protejeze, mai putin de statul roman, mai mult de rechinii din militie, servicii, justitie, care stiu cum au facut banii acesti spagari si se straduie sa apuce si ei o parte din prada. Iar protanacul de contribuabil ramane cu buzele umflate.
 • +3 (17 voturi)    
  Sfat (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:46)

  A310 [utilizator]

  Domnule Tudor , eu va sfatuiesc sa va duceti unde veti vedea cu ochii , numai in Romania NU . Eu am avut ocazia sa muncesc in Elvetia , este o tara cu o democratie specifica , iar institutiile de forta nu te trateaza ca dusman al statului , cum se intampla in Romania , In Romania cetateni sunt haituiti , numai mutlinationalele si straini isi fac de cap , vezi problema padurilor , petrolului precum si instrainarea terenurilor agricole s.a.m.d.
  • -2 (6 voturi)    
   Corect! (Vineri, 4 noiembrie 2016, 10:03)

   Zalmoxis [utilizator] i-a raspuns lui A310

   Vezi protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana cand populatia a fost batuta de jandarmii platiti(din banii publici) ca sa ne apere....
   Oamenii destepti trebuie sa plece din tara ca sa fie apreciati. Aici sunt trasi de prostime in jos in cloaca in care se scalda toti.
 • -3 (9 voturi)    
  Pesedoi !!! Atentie !!! (Joi, 3 noiembrie 2016, 20:01)

  newlook [utilizator]

  A fost bun, dar probabil ca mai recent si-a manifestat simpatia pentru PSD. Asa ceva nu se iarta !
  • +11 (15 voturi)    
   Pai, ca "om de afaceri"... (Vineri, 4 noiembrie 2016, 0:42)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   ...sa-ti manifesti simpatia pentru hotie, e sigur ceva putred, caci altfel nu ai avea nici un motiv sa o faci.

   Ma rog, afaceri cu statul: astia sunt cei mai inteligenti "oameni de afaceri". Ca si Patriciu: cand a fost sa faca ceva in care nu este statul implicat, s-au dus naiba inteligenta si geniul.
   • -1 (3 voturi)    
    QED (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:36)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    QED
 • +2 (14 voturi)    
  comentaci (Joi, 3 noiembrie 2016, 21:39)

  mita sucila [utilizator]

  ...iar comentarii fara sa se cunoasca decat declaratiile uneia din parti
  Sunt curios unde dispar sobolanii daca omul e dovedit.
  Nici n au mancat nici gura n o sa le miroasa.
  Apoi o sa ii vezi aberand cu alte chestii, pe alte subiecte.
  Mai degraba aberaci, decat postaci
 • +7 (11 voturi)    
  DNA = simplu ! Cine da sau primeste SPAGA PLATESTE (Vineri, 4 noiembrie 2016, 1:29)

  MeridianAlbastru [anonim]

  Un antrepenor super duper ( avandut si el Statului la Pret ridicat )este anchetat de DNA - Care este Problema ???

  Ai incalcat Legea platesti fie in Elvetia -Germania sau mai nou (datorita DNA) si in Romania !

  P.S.: Cu avocati din Teleorman nu ma apropi de Liviu Dragnea si Coruptia PSD ???
 • -1 (9 voturi)    
  si ce sa vezi? (Vineri, 4 noiembrie 2016, 2:07)

  pardalian [utilizator]

  Liviu Ardeias e exact din Teleorman si chiar din Alexandria. La fel ca Dragnea. Si il cheama tot Liviu. Oare pe cine a uns acest Ardeias?
 • +4 (4 voturi)    
  cind se va scrie, (Vineri, 4 noiembrie 2016, 9:22)

  victor L [utilizator]

  daca se va scrie, si despre 'baietii destepti" din mass media?
 • +6 (6 voturi)    
  O fi suparat pe vreun politician (Vineri, 4 noiembrie 2016, 9:56)

  Zalmoxis [utilizator]

  O fi suparat pe vreun politician cu afaceri in aeroporturi
 • +5 (7 voturi)    
  mda (Vineri, 4 noiembrie 2016, 10:43)

  J_W [utilizator]

  Nu inteleg ghilimelele in jurul sintagmei "baiat destept" in cazul astuia. Totusi nu a facut o inventie originala premiata la Geneva? Sau sa fii "baiat destept" la propriu a devenit o crima in ultima vreme?
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:50)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  In Israel ar fi fost ajutat enorm de stat (Vineri, 4 noiembrie 2016, 13:01)

  SerbanEduard1 [anonim]

  Am lucrat cu o firma de software in Israel si va pot spune ca Israel e statul care are foarte multe brevete si inventii, firme de high tech etc. In Israel firma ar fi fost ajutata enorm de statul evreu cu suport logisitc si finaciar pentru dezvoltarea ei. Nu stiu daca dl Tudor a gresit sau nu, dar doua lucruri sunt certe:
  1. ca sa faci afaceri cu statul roman nu poti fi mereu corect
  2. ca sa invesetti in tehnolgoie si oameni la nivelul asta, ai nevoie de stat.
  Dupa ce firma a crescut si are multi angajati specializati ar trebui sa se judece mai bine cazul. Astfel nici o firma din Romania nu va reusi vreodata sa ajunga la nivelul sa livreze produse de asemena anvergura...
  • 0 (4 voturi)    
   Parerea mea (Vineri, 4 noiembrie 2016, 14:20)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui SerbanEduard1

   Evident ca trebuie sa asteptam pana se incheie ancheta, ca sa tragem vreo concluzie. Eu intuiesc ca omul intr-adevar a dat spaga, nu pentru ca nu putea castiga o licitatie corecta, ci pentru ca i s-a spus ca altfel nu poate castiga nicio licitatie. In cazul asta, statul roman e cel mai vinovat, ca pune bete in roate firmelor si fura, dar nici firma nu e curata ca lacrima. Corect ar fi sa nu dai spaga si sa incerci sa castigi licitatii in state mai civilizate.
 • 0 (0 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, 21:34)

  jaoju [utilizator]

  n-ar fi rau sa mergi in elvetia... raman mai multi bani la buget !
 • 0 (0 voturi)    
  mbtelecom continuare (Joi, 17 noiembrie 2016, 2:56)

  dusu [utilizator]

  Au mai fost si alte tàri care l-au dorit pe Mircea Tudor dar, aici se vede flerul si inteligenta elvetienilor în afaceri.
  Ïn cazuri din acestea, elvetienii nu cer spagà, ei îti astern covorul rosu plin cu cadouri de tot felul (zonà de instalare favorabilà, avantaje fiscale, parteneriat preferential cu scoli si facultàti de renume).
  Pe partea cu cumpàrarea de influentà, Mircea Tudor este cercetat dar nu judecat. Din articol si din comentarii reiese cà este vinovat.
  Într-un stat de drept, acolo unde Dreptul este suveran, nimeni, dar nimeni, nu are voie sà se substitue justitiei.
  Numai judecàtorul calificà fapta si îl declarà pe inculpat, cercetat sau ce o mai fi, vinovat sau nevinovat pentru faptele ce i se reproseazà.
  Prea putin conteazà ce presupune ziaristul sau comentatorul de ocazie (ca mine), numai judecàtorul este calificat si îndreptàtit sà dea un verdict.
  Este clar cà o eroare judiciarà se poate produce în favoarea sau defavoarea celui acuzat dar atunci, un alt proces se poate deschide.
  ïn Israel, Franta, Germania, ..... asa se face dreptate, numai prin verdictul Judecàtorului.
  In statul de drept, presa este o putere si justitia o altà putere. Statul de drept este caracterizat de separarea puterilor. Deci atunci când presa creazà impresia cà verdictul a fost dat, separarea puterilor nu mai existà si prima victimà va fi presa prin piederea credibilitàtii.
  Îi asigur pe onorabilii comentatori cà pe internet existà sufucient material documentar despre Mircea Tudor si mbtelecom.
  Îl cunosc foarte bine pe Mircea Tudor si am toate motivele sà-l respect ca om si antreprenor de exceptie. Singur, judecàtorul are ultimul cuvânt în acest caz momentan de presupusà cumpàrare de influentà.
  As vrea sà cred cà SPAGA nu este SIDA românului pentru cà altfel, nimic nu se va mai îndrepta.
  S-auzim numai de bine !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by