Liderul gruparii "Academia Infractorilor Romani", Adrian Botez, zis "Țâță", a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 24 de ani, doua luni si 20 de zile de inchisoare de inchisoare cu executare si ar trebui sa plateasca un milion de lei cheltuieli judiciare, transmite News.ro. Decizia este definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, sa il condamne la 24 de ani de inchisoare, doua luni si 20 de zile de inchisoare pe Adrian Botez, zis "Țâță", desfiintand in parte sentinta Tribunalului Bucuresti, prin care Botez a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare.

Potrivit instantei, Adrian Botez este obligat sa plateasca un milion de lei cheltuieli judiciare.

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis, sa respinga, ca nefondate, apelurile declarate de Gheorghiu Alexandra, Padurean Florin Alexandru, Dita Florin Daniel, Ispas Catalin Ionut, Mihai Constantin, Munteanu Petru Cosmin, Movila Petru Bogdan si Rusu Cosmin Andrei impotriva sentintei date de Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a mai stabilit disjungerea dosarului fata de inculpatii care au dorit judecare in regim normal, astfel ca Vasilica Popa (fost Purice), Florin Mircea Savu, Andreea Ioana Nita, Gabriela Ilinca Chirila, Adolf Gliga, Constantin Gheorghita Bostan, Mihail Alexandru Martiniuc, Adrian Petrut Chindea si Dorel Laurentiu Ursu vor fi judecati de un alt complet.

In 14 octombrie 2015, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Adrian Botez si 17 "locotenenti" ai acestuia, pentru 27 de talharii, acuzatiile fiind de constituire sau aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, instigare si complicitate la talharie calificata, instigare la furt calificat, favorizarea faptuitorului si tainuire.

In cursul urmaririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legatura intre 29 de infractiuni, dintre care 27 de talharie sau tentative de talharie, comise in Marea Britanie, Belgia, Italia, Franta, Germania, Austria si Danemarca, alte doua fiind infractiuni de furt calificat comise in Andorra si Marea Britanie.

Membrii gruparii ar fi produs un prejudiciu de 8.452.667 de euro. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2011, reteaua criminala "Academia Infractorilor Romani" a fost conceputa, initiata si organizata pe criterii militare, avand o structura piramidala.

Liderul retelei, considerat "comandant suprem", era Adrian Marin Botez, acesta avand subordonate mai multe esaloane de conducere.

Fiecare palier era specializat si condus de anumite persoane de incredere, ce aveau grad de "ofiter", ultimul esalon fiind cel de executie, in cadrul acestuia fiind recrutati tineri, atat minori, cat si majori, din tot judetul Neamt, de regula provenind din familii fara posibilitati financiare, unii din orfelinate, altii cu antecedente penale, dispusi sa se alature gruparii si sa comita jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice in raport de sumele de bani castigate prin comiterea infractiunilor, au aratat procurorii DIICOT.

Adrian Botez folosea tineri recruti la atacurile asupra magazinelor de ceasuri si bijuterii de lux, ii instruia pentru comiterea de jafuri in plina zi si imita metode folosite de celebra grupare infractionala Pink Panters, aparuta in fosta Iugoslavie, respectiv prin violenta si amenintare, bazat pe socul celor atacati.

Membrii gruparii reuseau ca in cateva zeci de secunde sa fure bijuterii, pietre pretioase si ceasuri scumpe, de ordinul milioanelor de euro, sustin procurorii.