Guvernul va ataca la Curtea Constitutionala cresterile de salarii propuse de Parlament, daca aceasta vor trece de legislativ in forma actuala, a anuntat miercuri vicepremierul Costin Borc, la o intalnire cu investitori germani, potrivit Mediafax. Vicepremierul a subliniat ca majorarile salariale adoptate in comisiile parlamentare nu sunt insotite de precizarea surselor financiare din care se vor sustine. "A arata doar bugetul de stat ca sursa de finantare nu este o abordare serioasa", le-a spus oficialul roman investitorilor germani.

Costin BorcFoto: Hotnews

"Eu sau unul dintre noi, din Guvern, va ataca acest proiect, daca va trece asa cum e. Pana acum, Guvernul a atacat cam toate proiectele care prevad cresteri de cheltuieli fara o baza bugetara", le-a spus Costin Borc membrilor Camerei de Comert Romano-Germane (AHK), reuniti intr-o sedinta marti seara, la Bucuresti.

  • Dacin Ciolos: Riscam sa ajungem ca in 2010

Premierul Dacian Ciolos declara marti dimineata, intr-un interviu pentru ziarul Adevarul, ca masurile votate de Parlament in ultimele luni au un impact de 9 miliarde de lei asupra bugetului si a atras atentia ca "riscam sa ajungem in situatia din 2010.

"Am vrut sa facem mariri de salarii cu cap, gandite, care sa rezolve disfunctionalitati de tratament intre diferite categorii de angajati, altfel riscam sa ajungem in aceeasi situatie ca in 2010, cand s-au votat majorari consistente ce nu au putut fi aplicate", a afirmat premierul.

"Amintiti-va de 2010. Legea 284 a salarizarii care, la fel, a fost votata cu mariri foarte consistente care nu s-a putut aplica apoi. Riscam sa ajungem in aceeasi situatie cu lega salarizarii unitare daca ea va fi vreodata votata", a mai spus Dacian Ciolos.

Reamintim ca tot in 2010 a avut loc taierea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA din cauza acumularii unor deficite bugetare uriase in anii de boom economic.

  • Vot final in Parlament saptamana viitoare

Comisiile de munca si buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aproba majorari salariale si de sporuri in sanatate si educatie, in medie cu 15%, informeaza News.ro. Votul final va fi dat saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor.

Raportul comisiilor a fost adoptat in unanimitate, in conditiile in care la sedinta au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE si minoritati. Deputatii liberali au plecat din sedinta de luni, cu doua ore si jumatate inainte sa se incheie, in semn de protest fata de cei de la PSD pe care i-au acuzat ca vor sa "cumpere voturi" si nu s-au prezentat nici marti cand s-au continuat discutiile.

Aceste comisii au adoptat o serie intreaga de amendamente la ordonanta privind salarizarea prin care se acorda mariri de salarii la angajatii de la Casa Nationala de Asigurari, se calculeaza sporurile la salariul actual si nu la cel din 2009 pentru personalul din domeniul Sanitar, se majoreaza cu 15% salariile intregului personal din educatie precum si celui care lucreaza in asistenta sociala.

In sistemul gradatiilor de merit va fi inclus, alaturi de personalul didactic de predare, si personalul de predare si cercetare din universitati, precum si cel auxiliar din invatamant si asimilat acestuia, in care este inclus si personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadar, presedinte Federatia Nationala Sindicala 'Alma Mater'. Sursa de finantare este 'bugetul de stat, potrivit Agerpres.

Comisiile au mai adoptat o serie de amendamente propuse de 'Alma Mater'. Astfel, s-au clarificat functiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific. De asemenea, cercetatorii sunt asimilati din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din invatamant au trecut la personal didactic auxiliar, avand toate drepturile respective.

La functiile de conducere in didactic auxiliar au fost eliminate restrictiile de ocupare, putand fi ocupate atat de informaticieni, cat si de ingineri si de alte categorii.

De asemenea, s-au mai facut o serie de corectii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepante.

  • Ministrul Muncii: Parlament iresponsabil

Guvernul este "clar in favoarea unor salarii decente" in zona administratiei publice si a prevazut o crestere medie de 30% pana in 2021 in proiectul legii unitare a salarizarii in sistemul bugetar aflat in lucru la Ministerul Muncii, a declarat miercuri dimineata ministrul Dragos Pislaru la Antena 3. El a adaugat insa ca "ceea ce face in acest moment Parlamentul, doua partide de fapt, este iresponsabil."

Potrivit lui Dragos Pislaru, costul total al "pomenilor electorale" este de 9 miliarde de lei, dintre care cele aprobate de Comisia de munca din Parlament inseamna un impact de 4,8 miliarde de lei, costuri aditionale fata de OUG 20 a Guvernului privind salarizarea.

"Nu va fi fezabil. Se fac promisiuni si cei care vor fi pacaliti sunt oamenii, angajatii din administratie", spune Dragos Pislaru.

"Ceea ce face in acest moment Parlamentul, doua partide de fapt, este iresponsabil. In momentul in care ai crestere economica, dar tu renunti la taxe, atunci tu degeaba te uiti la cresterea economica. Partidele acestea, PSD si ALDE, sunt dezlantuite, pana la a obtine cu orice pret voturi. Insulta deminitatea si decenta poporului roman", a incheiat Dragos Pislaru.

  • Klaus Iohannis: Parlamentul, intr-o zona populist-electorala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, intrebat despre majorarile salariale votate recent de alesi, ca Parlamentul a ajuns intr-o "zona populist - electoralista". Iohannis a aratat ca este greu sa fii de acord cu majorari "votate pe ultima suta, de fapt ultimii 2 metri inainte de alegeri", in conditiile in care aceste masuri trebuie discutate. In ceea ce priveste legea PSD pentru eliminarea a 102 taxe, presedintele a declarat ca este bine sa se renunte la unele taxe insa in ceea ce privste taxa radio tv, o astfel de masura ar trebui dezbatuta public.

"E greu sa spui ca esti de de acord cu majorari votate pe ultimii 2 metri inainte de alegeri. Parlamentul a ajuns intr-o zona populista. (...) De asta am zis, de demult, ca in aceste ultime zile ale Parlamentului nu este bine sa discute lucruri care trebuie discutate asezat", a afirmat seful statului.