O ambulanta din judetul Iasi a ajuns, marti, la locul unde fusese solicitata pentru interventie dupa aproape 4 ore de la primirea apelului, unul dintre motive fiind exercitiul "Seism 2016", unde au fost mobilizate sapte echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi, anunta Mediafax. Ambulanta a fost solicitata, marti, la ora 13.40, dar a ajuns la locul interventiei in jurul orei 17.00, interventia fiind prioritizata, avand in vedere desfasurarea exercitiului "Seism 2016" si faptul ca solicitarea nu prima in fata altor cazuri mai grave.

"Am fost solicitati la ora 13.40. S-a ajuns la fata locului la ora 17.00. Cauzele sunt multiple, nu doar din cauza exercitiului. (...) Atat timp cat resursele sunt limitate, apar probleme. (...) Solicitarea fiind introdusa pe Cod verde, va dati seama ca e temporizata fata de cele de Cod rosu si galben, care sunt prioritare, e vorba de salvarea de vieti. Pacienta era in parametri normali, fiind doar in stare confuzionala. Nu poate prima in fata unui caz de infarct sau accident rutier, nastere cu complicatii sau copil in convulsii. Asta trebuie inteles. Resursele sunt limitate, numarul de inregistrari in crestere si tot mai multe urgente Cod rosu si galben, care pun viata in pericol", a declarat Pralea Nicolae, asistent medical principal si purtator de cuvant al Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi.

Potrivit lui Pralea Nicolae, pacienta ar fi fost, marti dimineata, la Institutul Socola din Iasi, de unde a plecat in jurul amiezii si s-a ratacit pe drum. Femeia era dezbracata la momentul sosirii echipajului, in urma interventiei fiind dusa inapoi la Institutul Socola, unde a fost internata.

La exercitiul Seism 2016 au participat sapte echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi, dintre care doua ambulante tip C2 cu medic si cinci de tip B2 cu asistente, din cele 16 echipaje disponibile pentru oras.

"Participarea echipajelor serviciului judetean de ambulanta Iasi la exercitiul "Seism 2016" nu a afectat asigurarea asistentei medicale de urgenta pentru populatia judetului Iasi privind urgentele majore Cod rosu si Cod galben, care au fost asigurate ca intr-o zi normala, avand in vedere numarul de solicitari si numarul de echipaje disponibile. Urgentele de Cod verde au fost temporizate, avandu-se in vedere resursele existente, asa cum se desfasoara activitatea in fiecare zi, precum si de numarul de urgente Cod rosu si Cod galben care sunt de efectuat", a mai spus Pralea Nicolae.

In cadrul exercitiului de alarmare pentru un cutremur cu magnitudinea peste 7, declansat marti dimineata, sunt in desfasurare actiuni de salvare si prim ajutor in doua locatii din Capitala si una din Iasi, numarul fictiv al ranitilor si sinistratilor fiind de aproape 6.500 de oameni.