Sunt inregistrate probleme de cooperare pe linia readmisiei strainilor care au fost prinsi dupa ce au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania, de la sfarsitul lunii septembrie partea sarba refuzand sa recunoasca aproape 300 astfel de persoane desi partea romana ar fi prezentat dovezi, informeaza Mediafax.

De la sfarsitul lunii septembrie si pana acum au fost inregistrate probleme in cooperarea sarbo-romana pe baza acordului de readmisie. Partea sarba a refuzat, in acest interval, acceptarea a aproape 300 de migranti depistati dupa ce au trecut ilegal din Serbia in Romania, desi ar fi fost prezentate dovezi de autoritatile din tara noastra, sustine directorul adjunct al Directiei Migratiei Bucuresti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari, Narcis Dumitru. Declaratiile acestuia au fost facute, miercuri, la un seminar de informare privind Programul de sprijin pentru repatriere voluntara umanitar asistata si reintegrare, organizat la Bucuresti.

"(...)Inceputul anului 2016 pana la incheierea acordului Uniunea Europeana -Turcia incepuse cu foarte multe treceri in special la frontiera sarbo-romana. A urmat o perioada de stagnare, martie-august, iar incepand din luna august situatia este in cresetere deosebita inregistrand, daca nu zilnic atunci la doua zile, treceri ilegale la nivelul frontierei. Problema cea mai importanta este ca in momentul de fata nu mai exista o cooperare a autoritatilor sarbe legate de acordul de readmisie. In baza acestui acord, cu toate dovezile prezentate de colegii nostri de la Politia de Frontiera sau ulterior unele dovezi descoperite de politistii Inspectoratului General pentru Imigrari, autoritatile sarbe refuza orice comunicare in acest acord de readmisie. In aceste conditii am inregistrat numeroase solicitari de azil dar si luari in custodie publica, cazarea acestora in acele doua centre de la Arad si Otopeni a persoanelor care au intrat ilegal pe teritoriul Romaniei. In continuare avem o ingrijorare legata de acest fenomen pe care il gestionam destul de greu in momentul de fata.(...) Pe baza solicitarilor noastre, raspunsul primit este ca strainul respectiv nu provine de pe teritoriul statului sau, nu il recunosc ca ar fi trecut pe teritoriul statului sarb, cu toate dovezile prezentate. Practic, nu au denuntat, dar nu coopereaza pe linia readmisiei strainilor care au trecut ilegal din Serbia in Romania.(¬) Au inceput sa nu mai tina cont de solicitarile noastre undeva la sfarsitul lunii septembrie", a sustinut resprezentantul Inspectoratului General pentru Imigrari(IGI).

In prezent, in tara noastra sunt peste 500 de persoane luate in custodie publica. Oficialii IGI sustin ca Romania ramane doar o tara de tranzit, fiind foarte putini migranti care solicita azil la noi.

"Acum doua zile, intr-un ziar sarb, am citit o informatie legata de identificarea a 1.200 de migranti intr-o fabrica dezafectata in apropiere de gara centrala din Belgrad. Un grup care evidentiaza faptul ca pe teritoriul statului vecin sunt foarte multi straini cu sedere ilegala. Din interviurile purtate cu persoanele care au fost depistate intrate ilegal pe teritoriul Romaniei evidentiaza faptul ca inchiderea rutei balcanice, controalele severe efectuate la frontiera sarbo-ungara, sarbo-croata, i-au facut pe multi migranti sa incerce pe frontiera sarbo-romana evitarea gardului ridicat de autoritatile maghiare dar in special a controalelor severe efectuate de autoritati. Avem peste 500 de persoane luate in custodie publica. Ulterior, dintre aceste persoane mai apar si solicitari de azil din centre. Marea majoritate foloseste acest lucru pentru a scapa din centrele de custodie publica. Dupa cum stiti bine, aceste centre de custodie publica sunt centre cu regim inchis, libertatea de miscare a strainilor este limitata doar un eventual acces la procedura de azil ii face sa paraseasca aceste centre. Romania nu este o tara tinta, este o tara de tranzit si sunt foarte foarte putini migranti, solicitanti de azil care doresc sa ramana in Romania. (...) Celelalte frontiere au o situatie destul de calma, cu exceptia ce se intampla in zona de sud vest, zona Timis., foarte putini cu iesire din tara in zona Arad, in rest situatia operativa este calma. Nu exista, pe parte de admisie, explozii deosebite pe anumite componente", a adaugat Narcis Dumitru.

Seminarul din Capitala a fost organizat de Organizatia Internationala pentru Migratie(OIM). Potrivit reprezentantilor OIM, in anul 2015, la nivel mondial au fost identificati peste 15 milioane de migranti, in crestere cu aproximativ 45%. Tot in 2015, la nivel mondial, peste 5.000 de migranti si-au pierdut viata, aproape 3.000 dintre ei doar in Marea Mediterana.