Companiile de taxi, cum ar fi Uber sau Lyft, ar putea discrimina barbatii si femeile de culoare neagra, potrivit unui studiu realizat de trei universitati din SUA. Potrivit BBC, cercetarea indica faptul ca oameniide culoare asteapta mai mult timp si se confrunta cu mai multe anulari ale comenzilor decat ceilalti.

Logo UberFoto: Uber

De asemenea, studiul arata o probabilitate mai mare ca femeile sa fie taxate cu sume mai mari de bani sau ca traseul pe care acestea il au de parcurs sa fie alungit de catre soferi.

Cercetatorii au parcurs aproximativ 1.500 de trasee in Seattle si Boston si au colectat date de la trei companii de taxi.

Studiul, care a durat doi ani, a fost realizat de cercetatori de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Stanford si d la Universitatea din Washington.

Studentilor le-au fost inmanate telefoane mobile identice, dotate cu cele trei aplicatii pentru taxi - de la Uber, Lyft si Volanta- si au fost instruiti sa comande anumite rute prestabilite.

Acestia si-au notat momentele in care:

  • cursa a fost solicitata 
  • cursa a fost acceptata de catre sofer 
  • s-au urcat in autoturism 
  • au ajuns la destinatie 

La experimentul realizat in Seattle, cercetatorii au fost alcatuiti din membri ale diferitelor medii rasiale.

In testul din Boston, fiecare cercetator a solicitat plimbari sub doua nume diferite- unul distinctiv pentru negrii si unul reprezentativ pentru albi.

Astfel, in Seattle, cererile clientilor de culoare au fost preluate mai greu, cu o asteptare estimativa de 28% mai lunga, atat din partea Uber, cat si din partea celor de la Lyft.

In Boston, rata de anulare a comenzilor pentru cei ai caror nume sugera faptul ca sunt negri a fost de doua ori mai mare decat pentru cei care foloseau alte nume.

Autorii raportului concluzioneaza ca "pasagerii s-au confruntat dintotdeauna cu discriminari in sistemul de transport".