Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, detinatorul firmei UTI, a declarat, marti, in fata instantei supreme care judeca dosarul lui Ludovic Orban, acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, ca cei 50.000 de euro pe care prim-vicepresedintele PNL, la acea data, i-ar fi cerut, in martie, ar fi urmat sa ajunga in mica parte la televiziuni, cei mai multi fiind solicitati, in nume privat, de managerii Sorin Oancea de la B1 TV si Cozmin Gusa de la Realitatea TV, transmite News.ro.

UPDATE Orban a spus, marti, ca toate discutiile cu sefii unor televiziuni si publicatii legate de finantarea campaniei electorale au fost purtate "in baza cadrului legal". Intrebat despre declaratiile omului de afaceri Tiberiu Urdareanu, potrivit carora cei 50.000 de euro pe care Orban i-ar fi cerut in martie ar fi urmat sa ajunga la Oancea si Gusa, deputatul PNL a spus ca acesta este o interpretare, si nu o realitate. "Este o interpretare a procurorului si a domnului Urdareanu. Nu are rost sa intram in detalii. Exista inregistrarile din care se poate trage concluzia", a adaugat el.

"Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban, urmand ca, ulterior, in aceeasi zi, sa ne vedem la domiciliul meu. A stat o ora si am discutat despre diverse lucruri care se intampla la Primaria Bucuresti. Stia proiectele din oras. La un moment dat, spre sfarsitul discutiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma sa inceapa. N-am inteles foarte exact ce doreste, nu s-a referit la ceva anume. A ramas ca in doua sau trei saptamani sa mi se precizeze in ce ar consta acest ajutor. Am inteles la acel moment ca acel sprijin i-ar fi de trebuinta in relatia cu media", a declarat Tiberiu Urdareanu in instanta.

Omul de afaceri a explicat cum l-a inregistrat pe Ludovic Orban in timp ce ii cerea bani pentru campania electorala.

"L-am inregistrat cu un reportofon pe care l-am purtat asupra mea. Eram cercetat intr-un dosar penal, trimis in judecata sub control judiciar. Mi-am luat masuri de precautie, intrucat am crezut ca aceasta intalnire va duce la o solicitare de sprijin. Fusesem interceptat inclusiv ambiental", a spus Urdareanu.

El a adaugat ca Orban i-a solicitat 50.000 de euro pentru a fi dati managerilor a doua posturi de televiziune.

"A doua intalnire a avut loc, dupa mai mullte SMS-uri, la sfarsitul lunii martie. I-am prezentat proiectele pe care le aveam in curs, m-a pus la curent cu situatia campaniei, sondaje etc. Spre finalul discutiei, am revenit la acel sprijin care urma sa fie precizat. Mi s-a solicitat suma de 50 de mii de euro ca fiind necesara pentru a fi data managerilor a doua posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns intr-un procent mic la televiziuni, cei mai multi ar fi fost solicitati de cei doi manageri de televiziuni, in nume privat: Sorin Oancea de la B1 si Cozmin Gusa de la Realitatea TV", a spus omul de afaceri in fata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urdareanu a sustinut ca i-a spus lui Orban ca are probleme in accesarea unor sume cash, aflandu-se sub control judiciar.

"(Ludovic Orban, n.r.) a mai mentionat ca relatia cea mai corecta o are cu Digi 24 si ca, referitor la Antena 3, nu ar dori foarte mult sa aiba o expunere pe acest post, tinand cont ca electoratul dansului nu urmarea acest post TV. Suma mi-a fost solicitata cash deoarece si lui i-a fost solicitata asa. Am spus ca ma gandesc, i-am spus ca sunt probleme cu banii lichizi. Am mentionat ca e o problema pentru mine sa accesez aceste sume cash, mai ales ca eram sub control judiciar. I-am lasat de inteles ca voi incerca sa platesc in transe", a adaugat omul de afaceri.