O vasta operatiune de simulare a unui seism de peste 7 pe scara Richter a inceput marti dimineata la ora 8.04 la Bucuresti si Iasi, au anuntat autoritatile intr-o conferinta de presa la Ministerul Afacerilor Interne. Exercitiul are doua obiective importante: este testat conceptul de interventie dupa incendiul de la Colectiv si timpii de raspuns in cazul unei situatii de urgenta. Mii de oameni sunt implicati in aceasta operatiune, spun autoritatile.

Raed ArafatFoto: Agerpres

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a explicat marti intr-o conferinta de presa, ca vor fi implicate toate autoritatile responsabile in astfel de situatii: IGSU, spitalele, ambulanta, etc..

"Azi si maine vrem sa incercam sa impingem capacitatea de mobilizare a fortelor noastre la maxim pentru a vedea cat timp de ne ia sa intervenim", a explicat Tudorache.

Se intervine cu forte din toata tara, iar concluziile exercitiului urmeaza sa fie comunicate dupa finalizarea actiunii, a mai spus ministrul.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat a spus ca la 8.04 a fost alertat IGSU si toate Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in toate unitatile de politie si jandarmerie a fost ridicat nivelul de alerta la rosu. Asta insemana ca tot personalul va fi adus fizic de acasa, a explicat Arafat.

Armata a fost anuntata pentru a fi pregatita. Aviatia este foarte importanta ca sa vina in sprijin. MapN ne va spune cu ce poate interveni. Au fost mobilizate echipe care evalueaza pagubele, a mai spus Arafat.

Comitetul municipal pentru situatii de urgenta se va intruni in jurul orei 9.00, iar Comitetul National pentru situatii de urgenta se reuneste la ora 11.00, a mai precizat Arafat