Ostaticul roman Iulian Ghergut, agent de securitate rapit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea terorista al-Mourabitoune apare luni intr-o inregistrarea video in care cere guvernului roman sa faca tot posibilul pentru eliberarea sa.

HotNews.roFoto: Hotnews

In inregistrare, el poarta barba, vorbeste franceza cu un puternic accent si spune ca secventa este inregistrata la 21 septembrie. El spune ca stare lui de sanatate este buna. Ghergut spune ca se gandeste la familia lui si cere guvernului roman sa faca totul pentru eliberarea sa, scrie AFP.

"Fac apel la familia mea, mai ales la tatal meu Zeus, la mama mea Titilla, la Hayla sotia mea si la toti fratii mei si toate surorile mele sa gaseasca o solutie impreuna cu Guvernul Romaniei pentru eliberarea mea. Va spun ca ma gandesc la voi mereu", spune Ghergut citat de alakhbar.info.

UPDATE: MAE verifica autenticitatea inregistrarii, scrie intr-un comunicat al institutiei.

"Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso a luat nota de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetateanul roman Iulian Ghergut.

In prezent se fac verificari privind autenticitatea inregistrarii. Avand in vedere specificul acestei operatii, procedurile de verificare pot sa dureze", anunta MAE.

Ministerul de Externe precizeaza ca celula de criza interinstitutionala lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei.

"Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român", mai scrie in comunicat.

Imaginile au fost distribuite de catre SITE, centru american de monitorizare a site-uri jihadiste.

Iulian Ghergut era ofiter de securitate intr-o mina de mangan Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de granita cu Niger si Mali, cand a fost rapit 4 aprilie 2015 de catre cinci persoane inarmate care au atacat un convoi aflat in mis

iune de patrulare. Un jandarm si un sofer au fost raniti in atacul comis in apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis.

Rapirea cetateanului roman a fost revendicata la jumatatea lunii mai de gruparea jihadista salafista al-Mourabitoune, intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar, in care a indemnat "Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului".

Gruparea al-Mourabitoun are legaturi cu al-Qaida.

Dupa rapirea lui Ghergut, un cuplu de medici australieni a fost rapit in ianuarie 2016 la Djibo, in nordul Burkina Faso. Femeia a fost eliberata.

Prima inregistare cu ostaticul roman Iulian Ghergt a aparut in august 2015. In filmul care durea mai putin deun minut el se adresa directorului societ

atii Pan African Mineral, pentru care lucra in momentul rapirii, apoi Guvernelor din Romania si Burkina Faso. Ostaticul le implora sa negocieze cu rapitorii pentru a obtine cat mai rapid eliberarea sa.