Negocierile Federatiei Sanitas cu Ministerul Sanatatii au esuat, sindicalistii anuntand luni seara ca greva generala va continua chiar daca Ministerul Sanatatii o va contesta in instanta, potrivit Mediafax. In jur de 80.000 de cadre medicale dar si personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas, au declansat greva generala.

"Inflexibilitatea manifestata reflecta de fapt lipsa de interes a guvernantilor pentru a gasi solutii fiabile la solicitarile SANITAS. Toate nemultumirile transmise astazi de catre oamenii din Sanatate au ramas fara raspuns. Mai mult, la intalnirea de lucru a comisiilor reunite de Buget, Finante, Banci - Munca si Protectie Sociala din cadrul Camerei Deputatilor, reprezentantii guvernului tehnocrat au respins categoric toate amendamentele privind OUG nr. 20/2016 depuse de reprezentantii SANITAS si au declarat ca greva generala declansata de SANITAS este ilegala", se arata intr-un comunicat al Confederatiei Sanitas.

De asemenea, sindicalistii le transmit "domnilor tehnocrati" ca doar justitia se poate pronunta asupra legalitatii grevei generale: "Greva generala va continua si facem un apel catre toti colegii sa nu se lase intimidati si sa nu uite ca ".

Ministerul Sanatatii a anuntat, luni, ca va contesta in instanta greva initiata de Sanitas: "Potrivit legii, conflictul colectiv de munca se poate declansa in urmatoarele trei situatii clare, Federatia SANITAS nefiind in niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract ori cel anterior a incetat, angajatorul/organizatia patronala nu accepta revendicarile salariatilor (in procesul negocierii contractului colectiv), partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor. (...) Guvernul, prin Ministerul Sanatatii, se va adresa instantei de judecata competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei", se mai precizeaza in comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii", a aratat Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.