Ministerul Sanatatii contesta in instanta greva Sanitas

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 31 octombrie 2016, 17:08 Actualitate | Esenţial

Greva Sanitas - spitalul Floreasca
Foto: Agerpres
Ministerul Sanatatii contesta in instanta greva Sanitas, solicitand judecatorilor sa stabileasca daca este legala sau nu, in conditiile in care, potrivit ministerului, organizatia sindicala nu a parcurs etapele obligatorii prevazute de lege pentru declansarea unei greve.

Mnisterul Sanatatii precizeaza ca a anuntat Federatia Sanitas ca demersul sindical "nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca si solicita responsabilitate in actiunile revendicative".

Potrivit ministerului, solicitarile Sanita, care ar duce la majorari salariale pentru anumite categorii de personal, incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare. Totodata, ministerul sustine ca declansarea conflictului de munca s-a facut fara respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social.
 • Vezi mai jos pozitia Ministerului Sanatatii
Guvernul intelege importanta si urgenta revendicarilor SANITAS si ramane deschis dialogului constructiv pentru a gasi solutii responsabile si sustenabile bugetar, in beneficiul personalului din sistemul de sanatate. Ca si pana acum, Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice isi manifesta disponibilitatea la dialog cu toti partenerii sociali.

Guvernul considera ca este nevoie de responsabilitate in promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales in contextul in care Parlamentul urmeaza sa dezbata amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizeaza cresteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei. De asemenea, trebuie avut in vedere ca adoptarea si punerea in aplicare a acestor modificari ar duce la aparitia unor inechitati noi si la discriminarea altor categorii de personal. Reasezarea grilei de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice poate fi facuta doar printr-o lege de salarizare unitara, asupra careia Ministerul Muncii a inceput un amplu proces de consultare cu partenerii sociali.

Pe de alta parte, Ministerul Muncii a transmis de vineri Federatiei SANITAS ca demersul sindical nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca si solicita responsabilitate in actiunile revendicative.

Acte normative in vigoare stabilesc conditiile clare in care poate fi declansat un conflict de munca si in care pot fi solicitate majorari salariale. In acest caz:
 • Solicitarile SANITAS, care ar duce la majorari salariale pentru anumite categorii de personal, incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010
 • Declansarea conflictului de munca s-a facut fara respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social nr.62/2011
Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, prevede ca "nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, care sa conduca la cresterea cheltuielilor de personal".

Totodata, Ministerul Muncii a comunicat Federatiei SANITAS ca, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declansa conflictul colectiv de munca deoarece exista un contract colectiv de munca (CCM) incheiat si inregistrat legal la nivelul sectorului de activitate "Sanatate. Activitati Sanitar - Veterinare". Valabilitatea contractului este pana la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existentei unui CCM, angajatii nu pot declansa un conflict colectiv de munca.

De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede ca nu pot constitui obiect al conflictelor colective de munca revendicarile angajatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Totodata, mentionam ca, potrivit legii, conflictul colectiv de munca se poate declansa in urmatoarele trei situatii clare, Federatia SANITAS nefiind in niciuna dintre acestea:
 •   Angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract ori cel anterior a incetat
 •   Angajatorul/organizatia patronala nu accepta revendicarile salariatilor (in procesul negocierii contractului colectiv)
 •   Partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui  contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Prin urmare, nicio revendicare a Federatiei SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 si a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declansarii unui conflict colectiv de munca.

Ministerul Muncii atrage atentia ca o greva se poate declansa, conform Legii 62/2011, numai dupa inregistrarea conflictului de munca la Ministerul Muncii si dupa parcurgerea etapelor obligatorii prevazute de lege, respectiv declansarea conflictului colectiv de munca si parcurgerea etapei de conciliere.

Guvernul, prin Ministerul Sanatatii, se va adresa instantei de judecata competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

3538 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Foarte corecta (Luni, 31 octombrie 2016, 17:24)

  adrian88000 [utilizator]

  atitudinea Ministrului Sanatatii. Dimineta am vazut imagini cu grevisti in fata spitalului Floreasca. Nu cumva acole este mare tartor Lascar , care si-a cumparat camera hiperbara ca sa-si faca npoaptea tratament anti-imbatranire? Pacalindu-ne pe noi , ( luandu-ne pe toti drept fraieri ), ca este luata pentru a trata marii arsi. Ce bandit ! Si acum isi manipuleaza subalternii. Ce escroc !
 • +5 (9 voturi)    
  Vine Dragnea (Luni, 31 octombrie 2016, 18:33)

  Celbland [utilizator]

  Acum vine Dragnea si le promite salarii electorale mai mari, spagi nemasurate si permisiunea sa-i fure pe pacienti in spitale. Sindicatele din sanatate ar trebui sa se ocupe de marile furturi din sistemul de sanatate, inainte de a-i scoate pe salariati in strada.
 • +4 (4 voturi)    
  cei ce merita (Luni, 31 octombrie 2016, 19:23)

  aBSurd [utilizator]

  intr-un fel sau altul doctorii trebuie sa fie platiti la nivel apropiat de cel european.
  un doctor rezident are salariul cat un muncitor necalficat la o fabrica de piese auto: in jur de 1400 de lei.
  discutati cu un muncitor necalificat, apoi discutati cu un doctor rezident. decideti care e mai educat si daca sunt platiti conform educatiei si contributiei la societate.
  astfel se poate vedea daca traim intr-un regim capitalist meritorcratic sau in comunism.
 • 0 (0 voturi)    
  MINISTER (Marţi, 1 noiembrie 2016, 9:52)

  jidanul [utilizator]

  Un minister trebuie sa rezolve absolut toate problemele sistemului si a celor care lucreaza in subordinea sa. Daca nu o face, nu e vina angajatilor si a spitalelor si a echipamentelor, este vina ministerului respectiv. Si acum ministerul vinovat ii ataca pe cei nevinovati, care isi cer drepturile.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri