Aproape 75.000 de medici, asistenti medicali si alti angajati din sistemul sanitar vor intra, de luni, in greva generala. Motivul principal este acela ca nu au ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile legate de legea salarizarii.

Pana acum au avut loc mai multe runde de discutii la ministerul Sanatatii, finalizate fara rezultatele asteptate de membrii Sanitas.

Cea mai stringenta solicitare a lor vizeaza acceptarea platii sporurilor la nivelul anului 2016, si nu 2009, pentru personalul care are acest drept, dupa cum a declarat saptamana trecuta prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.

Federatia Sanitas cere introducerea in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 20/2016 a angajatilor care lucreaza in serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a functionarilor publici din Directiile de Sanatate Publica - 1.800 de oameni si a celor din crese si gradinite - aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicita reducerea diferentelor salariale de pana la 800 de lei intre asistentii medicali absolventi ai scolilor postliceale sanitare si cei cu studii superioare, ambele categorii avand aceeasi profesie, avand aceeasi fisa a posturilor si aceleasi atributii", a spus Sepi.

Federatia Sanitas a cerut si reducerea diferentelor de salarizare de pana la 1.200 de lei intre spitalele clinice si neclinice si trecerea asistentilor din asistenta sociala pe grila din sistemul neclinic.