Asociatia Cultural-Stiintifica 'Carpatii Rasariteni' din Sfantu Gheorghe demareaza un proiect de cercetare si revigorare a jocului de turca, care se va derula pe parcursul lunii noiembrie in zona Intorsurii Buzaului, informeaza Agerpres.

Coordonatorul proiectului, Dan Buzea a declarat ca originile acestui joc nu sunt cunoscute, dar a fost foarte popular pana la inceputul anilor 90, cand a intrat intr-un con de umbra pe fondul schimbarii societatii si evolutiei tehnologiei, care a oferit tinerilor alte modalitati de petrecere a timpului liber.

Proiectul vizeaza nu numai cercetarea si documentarea jocului de turca, ci si organizarea unor competitii demonstrative. Cercetarea se va realiza prin interviuri, aplicarea de chestionare si inregistrari audio-video cu oameni care au jucat turca.

'Incercam sa redescoperim acest joc al copilariei, guia, cum mai este cunoscuta in diferite zone ale tarii. Pana in 1995 am jucat si eu, dar de atunci o singura daca am mai pus mana pe bata. Vrem sa acumulam o baza de date serioasa cu cei pe care reusim sa ii gasim, care au practicat jocul de turca, sa avem un material documentar despre acest joc, sa il putem salva si valorifica pe viitor', a declarat Dan Buzea.

Proiectul se va derula in parteneriat cu Directia Judeteana de Sport si Tineret Covasna si va implica elevi si profesori, in special din zona Intorsurii Buzaului.

'Este o mare provocare. Cunoastem ca tinerii nu ies sa faca sport, sa faca miscare, iar acest proiect poate fi o varianta alternativa, poate fi folosit ca oportunitate. Noi am vazut ca are si o componenta de implicare a tinerilor prin voluntariat, practic e mai mult decat un joc, e vorba de implicarea tinerilor in indentificarea a ceva ce tine de mostenirea culturala, pe care ei trebuie sa o duca mai departe. Implicandu-i direct, intr-o forma inedita, turca este mai degraba un pretext', a declarat Catalin Lazar, consilier in cadrul Directiei Judetene de Sport si Tineret Covasna.

Directorul institutiei, Marian Stiopu a declarat ca turca este, oarecum, asemanatoare cu oina, jucatorii avand nevoie de o bata si o bucata mica de lemn folosita in locul mingii. El a mai spus ca acest joc ar putea fi inclus in oferta Centrului de agrement pentru tineret de la Padureni, administrat de institutia pe care o conduce.

Valoarea totala a proiectului este de 18.000 de lei, din care 4.000 de lei reprezinta finantarea acordata de Directia de Sport si Tineret.