Guvernul anunta ca, in urma semnarii tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetatenii romani in doua etape, partial de la 1 mai 2017 si total de la 1 decembrie, premierul Dacian Ciolos afirmand cp este "un moment important" atat pentru cetateni, cat si pentru oamenii de afaceri.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Guvernul Romaniei saluta decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetatenii romani incepand cu 1 decembrie 2017. Aceasta decizie se regaseste in declaratia Summitului UE-Canada si confirma eforturile depuse de Guvernul Romaniei pentru a ajunge la acest rezultat", se arata intr-un comunicat al Guvernului, citat de News.ro.

Executivul precizeaza ca, "in urma discutiilor intense din ultimele luni intre cei doi prim-ministri, Dacian Ciolos si Justin Trudeau", Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017.

"Este un moment important pentru Romania, nu doar pentru ca se deschide accesul romanilor la beneficiile Tratatului comercial intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), dar si pentru ca se elimina ultima discriminare existenta pentru cetatenii romani fata de ceilalti cetateni europeni in chestiunea circulatiei fara bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, ca aceasta liberalizare a regimului vizelor va crea oportunitati importante pentru oamenii de afaceri romani care doresc sa dezvolte proiecte cu parteneri canadieni", a spus Ciolos cu aceasta ocazie.

Premierul i-a multumit lui Justin Trudeau pentru "implicarea personala" in aceasta negociere.

In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara, informeaza Guvernul. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.

Uniunea Europeana si Canada au semnat duminica, la ora locala 14.00 (15.00 ora Romaniei), la Bruxelles acordul istoric de liber-schimb, CETA.