La Berlin a inceput vineri cel de-al treilea proces din cadrul celei mai mari actiuni a fortelor de ordine europene, indreptate impotriva furtului de buzunare organizat. Leonard C. (37 de ani) si Cristina T. (35 de ani), acuzatii din procesul care a inceput in capitala Germaniei, ar fi trimis la furat minori, precum si propriii copii. Parintii de origine roma, provenind din Iasi, si-ar fi instigat copiii la furt si i-ar fi controlat zilnic, prin telefon, recurgand la „somatii continue si amenintari“, dupa cum se mentioneaza in rechizitoriul procuraturii.

Cei doi minori, in varsta de 12 si 16 ani la momentul faptelor, se specializasera in „furtul pe banda rulanta”. Nu este vorba doar de frecventa actiunilor, ci si de locul predilect al faptelor.

Schema de lucru a hotilor era urmatoarea: pe scarile rulante din gari, un faptas se apropia de victima aleasa, iar complicele sau actiona butonul de alarma al dispozitivului de transport. Atacul la buzunare avea loc in timp ce atentia victimei era deviata de oprirea brusca a scarilor. Intre pagubiti, multi ar fi fost turisti aflati in vizita la Berlin.

Faptele pentru care sunt acuzati Leonard C. Si Cristina T. au avut loc in intervalul de timp septembrie 2013 - martie 2014. Este vorba de 34 de furturi si mai multe tentative nereusite. Pe langa faptul ca parintii si-ar fi instruit si trimis copiii la furat, ei sunt acuzati de controlul banilor dobanditi prin furt, precum si de organizarea transferurilor de bani catre Romania.

Suspectii au fost retinuti in luna aprilie a acestui an, in Romania. O luna mai tarziu, ei au fost trimisi pentru a fi anchetati si judecati in Germania. Avocatii apararii au declarat, la inceputul procesului din 28 octombrie, ca inculpatii nu vor face declaratii privitoare la acuzatiile care li se aduc.

Procuratura a solicitat, in cazul asumarii faptelor, o pedeapsa de patru ani de inchisoare pentru barbat si trei ani pentru consoarta lui. Instanta de judecata a prevazut 19 zile de negociere: reducerea pedepsei, contra recunoasterea vinei. Procesul va fi reluat in 15 noiembrie.

Actiunea de urmarire la scara larga, europeana, a hotilor de buzunare, a fost declansata de razanta crestere a acestor infractiuni la Berlin, in anul 2013. Bandele de hoti au fost luate sub lupa si s-a reusit anchetarea a 79 de suspecti, intre care 54 de minori si sapte „capi de banda”.

In luna iunie a acestui an, trei persoane din Iasi (o pereche si fiul lor) au fost condamnate la pedepse de pana la trei ani si jumatate de detentie. O luna mai tarziu, o alta pereche din Iasi a primit 23 de luni, respectiv doi ani si 11 luni de inchisoare.