Uniunea Europeana si Canada au semnat duminica acordul comercial dupa saptamani de incertitudini din cauza opozitiei unei regiuni belgiene, transmite Reuters.

Tusk, Trudeau si JunckerFoto: Captura YouTube

Premierul canadian Justin Trudeau si lideri eurpeni au semnat tratatul ce va intra in vigoare mai intai partial, la inceputul anului viitor, cu renuntarea la principalele taxe vamale.

Semnarea CETA a devenit posibila dupa ce Belgia a fost in masura sa isi dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri unda verde, dupa ce blocase intreg procesul cu cateva zile inaintea incheierii.

Dupa negocieri maraton cu Comisia Europeana, apoi cu Canada si in final cu guvernul federal belgian si cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette, seful executivului valon, a anuntat joi ca s-a ajuns la o pozitie comuna a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Reprezentantul Permanent al Romaniei la UE, Luminita Odobescu, a semnat sambataAcordul Cuprinzator Economic si Comercial UE-Canada.

Odata cu semnarea CETA, romanii " vor putea calatori fara vize inCanada" , a afirmat joi presedintele Klaus Iohannis.