Presedintele Klaus Iohannis a venit, duminica dimineata, in fata clubului Colectiv, unde a depus o coroana de flori si a pastrat un moment de reculegere in memoria celor 64 de victime ale tragediei care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Klaus Iohannis, la ColectivFoto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in fata clubului la ora 9.00, acolo unde deja mai multi oameni au depus flori si au aprins lumanari, relateaza News.ro.

Seful statului a depus o coroana de flori, a aprins o lumanare si a pastrat un moment de reculegere.

Iohannis a anuntat ca, la ora 10.00, va fi organizata o slujba de pomenire la biserica Palatului Cotroceni.

"Am tinut sa vin astazi sa aduc un omagiu celor 64 de victime ale tragediei de la Colectiv. Pentru ei, am organizat la Cotroceni, la biserica din Cotroceni, o slujba de pomenire la ora 10.00, unde vor participa si supravietuitori si rudele ale celor care au fost in Colectiv", a spus Iohannis, la sosirea la clubul Colectiv.

Duminica dimineata presedintele Iohannis si-a schimbat si fotografia principala de pe Facebook pentru a-i omagia pe cei 64 de tineri decedati in incendiul din 2015.

Iohannis: Dupa un an de la Colectiv, mi-as fi dorit sa stim totusi cine s-a facut vinovat de acest accident teribil

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, in fata clubului Colectiv, ca la un an de la aceasta tragedie unele lucruri s-au schimbat in bine, dar au ramas restante, afirmand ca si-ar fi dorit ca pana acum sa se afle "cine s-a facut vinovat" de incendiul din Colectiv.

"Acum, dupa an an de zile, tragem linie, vedem ca unele lucruri s-au schimbat in bine. Verificarile sunt mai clare, mai dese, la astfel de locatii unde se organizeaza evenimente, exista proceduri mai clare intr-o serie de domenii. Alte lucruri inca nu s-au schimbat, dupa parerea mea, suficient de mult. Mi-as fi dorit ca dupa un an de zile sa stim totusi cine s-a facut vinovat de acest accident teribil", a spus presedintele, potrivit News.ro.

Seful statului a adaugat ca societatea s-a schimbat in ultimul an, iar oamenii au devenit mult mai "constienti". "Oamenii, pe buna dreptate, se uita atent la locurile unde merg pentru diferite spectacole. Societatea civila si-a ridicat vocea si a cerut schimbari, pe buna dreptate. Toate acestea se intampla si cred ca sunt unele semne bune", a spus el.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca Romania are datoria sa nu uite aceasta tragedie si sa o comemoreze. "Sa nu-i uitam niciodata pe cei care nevinovati au murit aici in Colectiv, dar in acelasi timp avem datoria sa facem tot ce putem pentru cei care au fost aici si au supravietuit, sunt raniti. Sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, au nevoie de consiliere, de empatie si suntem datori sa ne ocupam de aceste lucruri", a spus seful statului.

Iohannis: Cei care au inteles mesajul romanilor dupa Colectiv vor sta probabil mai bine in alegeri. Restul vor fi maturati

Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat duminica, in fata clubului Colectiv, ca politicienii care au inteles mesajul de schimbare transmis de romani dupa tragedia din 2015 "vor sta, probabil, mai bine in alegeri", iar cei care nu au inteles acest mesaj vor fi "maturati" de pe scena publica, scrie News.ro.

"Clasa politica se schimba incet, dar se schimba. Aceste schimbari sunt inevitabile, iar cei care au inteles mesajul romanilor, mesajul Romaniei, dupa Colectiv vor avea probabil o pozitie mai buna in alegeri, iar cei care nu au inteles acest mesaj incet, dar sigur, vor fi maturati de pe scena publica", a spus presedintele.

Iohannis a adaugat ca Romania nu mai este acum Romania care a fost acum un an de zile, inainte de tragedia din Colectiv. "Oamenii au mai multe pretentii, mai multe asteptari, si este bine asa", a punctat el.

Pe 30 octombrie 2015, formatia rock Goodbye to Gravity isi lansa cel de-a doilea album, "Mantras of War", printr-un concert in Colectiv. In urma incendiului care a izbucnit in clubul bucurestean si-au pierdut viata patru dintre cei cinci membri ai trupei, alaturi de jurnalisti si fani. In afara celor 64 de tineri decedati, peste 160 de oameni au fost raniti in incendiu.