Existenta si activitatea unor grupari schismatice, pretins ortodoxe, care produc tulburari in parohii au fost semnalate in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de sambata, informeaza un comunicat de presa al Patriarhiei Romane, citat de Agerpres.

Patriarhia RomanaFoto: patriarhia.ro

"S-a hotarat ca centrele eparhiale sa ia pe plan local masuri de informare a credinciosilor", precizeaza sursa citata.

Sinodul BOR a luat o serie de hotarari in sedinta tinuta sambata in Sala Sinodala din Resedinta Patriarhala, sub presedintia Patriarhului Daniel.

S-a stabilit ca anul 2018 sa fie declarat in Patriarhia Romana "Anul omagial al unitatii de credinta si de neam" si "Anul comemorativ al fauritorilor Marii Uniri din 1918".

A fost aprobata, totodata, organizarea la Iasi, in perioada 9-12 ianuarie 2019, a Conferintei Asociatiei Teologice Ortodoxe Internationale.

Reprezentantii Sinodului au evaluat activitatea celor peste 350 de asociatii si fundatii care functioneaza pe plan local cu binecuvantarea ierarhilor locului. Sfantul Sinod a apreciat activitatea acestora, aportul real la viata sociala si culturala a credinciosilor si colaborarea stransa cu Biserica, mentioneaza sursa citata.

Alte hotarari se refera la publicarea Mineiului si Acatistierului Sfintilor Romani si aprobarea inscrierii in calendarul bisericesc a Sfintei Mucenite Agnia, praznuita la 21 ianuarie.

De asemenea, au fost aprobate mai multe texte liturgice: Slujba Sfantului Antonie de la Iezerul Valcii - 23 noiembrie; Acatistul Sfantului Mucenic Iuliu Veteranul - 27 mai; Acatistul Sfintilor Doctori fara de arginti Chir si Ioan - 31 ianuarie si 28 iunie; Acatistul Sfantului Mucenic Hermes din Bononia - 31 decembrie; Acatistul Sfantului Apostol Timotei - 22 ianuarie; Acatistul Sfintilor Cuviosi Daniil si Misail de la Manastirea Turnu - 5 octombrie.

La incheierea lucrarilor sedintei de lucru, membrii Sfantului Sinod al BOR au participat la o slujba de pomenire a celor decedati in urma tragicului incendiu de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, mentioneaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.