Peste 40 de epave antice, care dateaza din epoca bizantina si a Imperiului Otoman, au fost descoperite pe fundul Marii Negre in cadrul misiunii stiintifice internationale Maritime Archeology Project, informeaza site-ul cotidianului francez Le Monde, citat de News.ro.

Cercetatorii care participa la acest proiect stiintific spun ca nu se asteptau la o astfel de descoperire. Oamenii de stiinta explorau fundul Marii Negre, la o adancime de peste 1.800 de metri, pentru a studia evolutia nivelului apei marii, in momentul in care au gasit din intamplare un veritabil "cimitir" de epave antice, potrivit site-ului Sciencealert.

Peste 40 de nave, datand din epoca Imperiului Bizantin si a Imperiului Otoman, au fost astfel descoperite.

"Epavele sunt pentru noi un adevarat bonus, dar ele reprezinta in acelasi timp descoperiri fascinante", a spus profesorul Jon Adams, coordonatorul expeditiei.

"Folosind cele mai noi tehnici de inregistrare 3D pentru structurile submarine, am putut sa obtinem imagini captivante, fara sa perturbam fundul marin. Am facut mii de fotografii si inregistrari video de inalta rezolutie cu fiecare epava in parte. Un program informatic calculeaza pozitiile pentru milioane de puncte in spatiu, in 3D, permitandu-ne sa reconstruim navele in intregime", a adaugat acelasi profesor.

Unele dintre aceste epave sunt atat de bine conservate, incat mai pot fi inca admirate carmele lor cu decoratiuni fine, si chiar corzi.

Mai multe epave dateaza din timpul Imperiului Otoman, in timp ce altele, mult mai vechi, ar putea data din epoca Imperiului Bizantin. Profesorul Adams a avansat ipoteza potrivit careia cele mai multe dintre aceste ambarcatiuni erau nave comerciale, nu vase de lupta, care s-au scufundat din cauza unor furtuni puternice.