Reprezentantul Permanent al Romaniei, Luminita Odobescu, a semnat sambata Acordul Cuprinzator Economic si Comercial UE-Canada (CETA), precum si Acordul de Parteneriat Strategic (SPA). Amintim ca duminica va avea loc, la Bruxelles, un summit pentru semnarea acordul de liber schimb UE-Canada, dupa ce Belgia a dat intr-un final unda verde semnarii acestuia.

Luminita OdobescuFoto: Facebook/ Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE

"Un moment important in dezvoltarea relatiilor dintre UE si Canada. Cetatenii din Romania si intreaga Uniune Europeana vor beneficia urmare acestui acord", noteaza Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE intr-o postare pe Facebook, insotita de o fotografie cu Luminita Odobescu semnand documentul.

Semnarea de către Reprezentantul Permanent al României, Luminița Odobescu, a Acordului Cuprinzător Economic şi Comercial...

Posted by Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE on Saturday, 29 October 2016

Uniunea Europeana si Canada vor organiza duminica un summit pentru a semna acordul de liber schimb, a anuntat vineri seara presedintele Consiliului European Donald Tusk, dupa ce Belgia a dat intr-un final unda verde semnarii acestuia.

Ceremonia pentru semnarea acordului CETA va avea loc duminica dupa-amiaza la Bruxelles, a adaugat un purtatorul de cuvant al CE.

Odata cu semnarea CETA, romanii " vor putea calatori fara vize in Canada" , a afirmat joi presedintele Klaus Iohannis, dupa ce saptamana trecuta a anuntat semnarea unui acord cu Canada pentru ridicarea vizelor din 2017.

Summitul UE-Canada care trebuie sa aiba loc joi la Bruxelles si in cadrul caruia urma sa fie semnat acordul de liber-schimb "a fost anulat", dupa ce regiune belgiana Valonia a blocat acordul. Regiunile belgiene au ajuns ulterior la un acord asupra CETA, iar vineri parlamentul regiunii Valonia a votat in favoarea acordului UE-Canada.

Klaus Iohannis a anuntat saptamana trecuta un acord cu Canada pentru ridicarea vizelor, conditionat de semnarea acordului de liber schimb dintre UE si Canada. Acordul cu Canada privind ridicarea vizelor este unul etapizat: de la 1 mai 2017 Canada elimina vizele pentru romanii care au mai avut viza, iar de la 1 decembrie 2017 Canada elimina vizele pentru toti cetatenii romani. Potrivit presedintelui Iohannis, autoritatile canadiene si-au pastrat o posibilitate de a reveni asupra deciziei in cazul in care constata ca numarul de imigranti ilegali e foarte mare. Dar aceasta clauza poate fi activata doar in primii ani de la ridicarea vizelor, dupa 3 ani nu mai poate fi folosita de Canada.