Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat, sambata, pe Facebook, ca situl Rosia Montana a fost inclus pe lista indicativa a UNESCO, marcand astfel un prim pas facut in directia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, transmite News.ro.

Situl arheologic Rosia MontanaFoto: Facebook - Vlad Alexandrescu

In intervalul 24 octombrie - 26 octombrie, la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care Romania a fost reprezentata de Irina Iamandescu, director in cadrul Institutului National al Patrimoniului din Bucuresti, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al Romaniei la UNESCO, si de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al Romaniei la UNESCO.

¬In sedinta din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizatiei pentru obiectivele de inclus in lista indicativa a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptata si includerea sitului Rosia Montana, propus de Romania, pe lista indicativa UNESCO¬, a scris Ministrul Culturii, pe Facebook.

Corina Suteu a precizat ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista Patrimoniului UNESCO.

¬Precizam ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restransa, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care conteaza¬, a adaugat ministrul.

Din Romania au fost inscrise pana acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii, Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramures, cetatea Sighisoara, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.