Elena Udrea si Calin Popescu Tariceanu l-au acuzat vineri pe Klaus Iohannis ca a mintit cand a declarat ca nu a fost niciodata urmarit penal. Cei doi dau exemplul a doua dosare penale (2006 si 2007) in care Klaus Iohannis a avut calitatea de invinuit pe cand era primarul Sibiului. Acuzatiile celor doi sunt confirmate de Codul de procedura penala valabil la acel moment: Iohannis a fost urmarit penal, avand calitatea de invinuit, dar nu a devenit inculpat.

"Cu un parlament, cu un guvern si cu un partid pe care sa le controleze discretionar, presedintele spera sa scape de problemele cauzate de folosirea unor acte false si, in plus, sa nu-si plateasca la ANAF datoriile pe care le are fata de statul roman. Acest adevar a fost confirmat in declaratia pe care a facut-o ieri la Cotroceni: <>. Am verificat. Iata rezultatul: Iohannis Klaus Werner a fost nu doar urmarit penal, ci chiar invinuit in dosarele penale nr. 270/P/2006 si 5/P/2007, lucru lesne de verificat in sistemul informatic al Justitiei", scrie Calin Popescu Tariceanu intr-un comunicat de presa al ALDE.

"Klaus Iohannis a declarat cu seninatate, ieri, ca nu a fost niciodata urmarit penal. Este o minciuna care dovedeste lipsa de caracter. Pare ca a luat-o pe urmele lui Ponta", scrie si Elena Udrea pe Facebook, ilustrand acuzatia cu fotocopia unui document din 2009 in care Parchetul de pe langa Inalta Curte arata ca Iohannis avea la acel moment calitatea de invinuit intr-un dosar.

Potrivit vechiului Cod de procedura penala, valabil la momentul instrumentarii celor doua dosare, invinuitul este persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala, cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa, dupa cum a explicat avocata Ioana Stoica intr-un articol pe Avocatnet.ro. Cu alte cuvinte, Iohannis a fost urmarit penal in cele doua dosare, dat fiind ca apare ca avand calitatea de invinuit. Iohannis nu a avut insa calitatea de inculpat, adica nu a fost trimis in judecata in cele doua dosare invocate de Udrea si Tariceanu.

UPDATE Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al sefului statului: Presedintele Iohannis nu a fost niciodata urmarit penal

Intr-o reactie remisa HotNews, Madalina Dobrovolschi reitereaza ca presedintele Klaus Iohannis "nu a fost niciodata urmarit penal", aratand ca toate plangerile si sesizarile impotriva sa "au fost infirmate de procurori, ceea ce inseamna ca niciodata, in niciunul dintre cazuri, nu a fost pus sub urmarire penala".

"In legatura cu speculatiile vehiculate astazi in spatiul public, precizez ca sunt informatii complet false. Pentru corecta informare a opiniei publice, reiau ceea ce presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declarat in repetate randuri si anume ca nu a fost niciodata urmarit penal. Desigur, de-a lungul anilor, au fost o serie de "oameni de bine" care au formulat diverse plangeri si sesizari impotriva domniei sale. In astfel de situatii, este obligatoriu pentru procurori sa faca verificari. In urma acestor verificari, toate aceste plangeri si sesizari au fost infirmate de procurori, ceea ce inseamna ca niciodata, in niciunul dintre cazuri, domnul presedinte nu a fost pus sub urmarire penala", se arata in declaratia transmisa de purtatorul de cuvant.